Plötsligt dansade hela Kupoltorget...

Det var ovanligt mycket folk på Kupoltorget i går eftermiddag.Plötsligt började hela torget dansa till tonerna av Major Lazers låt Jump up.Fenomenet Flashmob har nått Kiruna.

Pltösligt dansar nästan hela torget. Fenomenet flashmob har kommit till Kiruna.FOTO: HANS STERNLUND

Pltösligt dansar nästan hela torget. Fenomenet flashmob har kommit till Kiruna.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2012-04-27 06:00

Flashmob är när ett antal människor till synes spontant och omotiverat börjar göra saker simultant eller koordinerat på en och samma gång.

I Sverige fick fenomenet uppmärksamhet med gruppen Bounce hyllning till Michael Jackson på Sergels torg i Stockholm sommaren 2009.

Hyllning till dansen
Under torsdagen prick klockan 16.00 var det dans i Kiruna. Danslärare hade engagerat alla sina danselever, vänner och bekanta till ett danshav med hundratalet personer.

- Det här är vår hyllning till att dansen har vuxit så kraftigt i Kiruna. Vi vill visa att alla oavsett ålder och kön kan dansa, säger dansläraren Johanna Dovner.

Egentligen ska en flashmob komma som en total överraskning för de icke invigda. I Kiruna är det sällan proppfullt på torget utan anledning.

De flesta som var på plats var antingen en del i uppträdandet eller också närstående som stod beredda med sina kameror.

Visas på Youtube
Framträdande kommer att klippas ihop och läggas ut på videosajten Youtube, precis som är fallet med de flesta andra stora flashmobbar i världen.

- Det är Youtube som gör att den sprids, men det är när det händer live som det magiska sker. Det är magiskt att överraskas av en flashmob och magiskt att vara med och arrangera en, säger Johanna Dovner.

Även torsdagshandlarna på Coop fick uppleva en flashmob klockan 17.15. Där var även personalen på stormarknaden med och dansade.

FaktaKända flashmobbar

➤ Den 8 juli 2009 arrangerade dansgruppen Bounce en flashmob på Sergels torg, Stockholms centralstation och Stureplan till låten Beat It för att hylla den nyligen bortgångne Michael Jackson

➤ Den första lyckde flashmobben arrangerades av Bill Wasik vid Harper’s Magazine den 3 juni 2003 vid Macy’s varuhus.

➤ I april 2006 samlades folk på olika tunnelbanestationer i London med sin egen discomusik i hörlurarna. På Victoria station dansade 4 000 personer tyst disco.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om