På uppdrag av LKAB har företaget Ecogain tagit fram en vision för hur gruvområdet ska återställas den dagen gruvverksamheten avvecklas. Visionens fokus är ekologisk landskapsutformning. När gruvområdet återställs ska naturmiljön likna det omkringliggande landskapet så mycket som möjligt. Det gynnar renskötseln, den biologiska mångfalden och andra ekosystemtjänster.
– Att ta fram en vision för markåterställning kring Kirunagruvan är ett drömuppdrag som vi arbetat med sedan våren 2019. Det har brutits järnmalm i berget i över 100 år, och nu har vi tagit ut riktningen för hur området ska återställas på bästa sätt den dag gruvan väl stänger, säger Sara Carlsén, projektledare, Ecogain, i ett pressmeddelande.
Ecogain är en strategisk partner till LKAB.
– Företag som tar mark i anspråk har stora möjligheter att både minimera sin påverkan på naturen och skapa nya värden. Detta kommer bli allt viktigare överallt på jorden. Därför är det roligt att LKAB är i framkant, säger Anders Enetjärn, vd Ecogain.
När LKAB stänger gruvan kommer först en teknisk efterbehandling för att göra området säkert för djur och människor. Efter det tar den ekologiska landskapsutformningen vid.
– Med den här visionen kan vi skapa stora natur- och samhällsvinster när ekosystem kan återställas och utvecklas. Det i sin tur gör att exempelvis biologisk mångfald gynnas, vattenrening förbättras och att marken kan nyttjas för bete och rastplatser för renskötseln, säger Emma Nyberg, utvecklingsingenjör, LKAB.
Planen när Kirunagruva bommar igen
Vad ska hända med LKAB:s gruvområde i Kiruna den dag gruvan stänger? Nu finns en plan för det.
LKAB har anlitat företaget Ecogain för att ta fram en plan på hur gruvområdet ska återställas den dagen gruvan stänger.
Foto: Maria Unga
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!