Planen för Ala Lombolo är klar

Nu tar planen form hur saneringen av sjön Ala Lombolo ska gå till.Kiruna kommun och Sveriges geologiska undersökning ska skriva på en avsiktsförklaring, sedan börjar projekteringen.

Planen för hur den förgiftade sjön Ala Lombolo i Kiruna ska saneras har börjat ta form.FOTO: Hans L. Olofsson

Planen för hur den förgiftade sjön Ala Lombolo i Kiruna ska saneras har börjat ta form.FOTO: Hans L. Olofsson

Foto: Hans L. Olofsson

KIRUNA2011-04-29 06:00

Det var 1991 som man upptäckte att Ala Lombolo var förgiftad med bland annat kvicksilver och att Försvaret hade dumpat flera tusen luftvärnsgranater i sjön.

Sedan tidigare har det stått klart att Sveriges geologiska undersökning, SGU, är berett att ta på sig huvudmannaskapet för både utredningen och åtgärderna.

Det innefattar att slutföra de miljötekniska utredningarna, genomföra ansvarsutredningar och ansöka om de tillstånd som kommer att behövas för själva åtgärderna.

Bidra till projektgrupp
I nästa etapp ska SGU också ta ansvar för att handla upp entreprenaden, få den genomförd, se till att uppföljande miljökontrollerna blir gjorda och slutligen skriva en slutrapport till länsstyrelsen.

Innan någonting alls kan komma i gång måste Kiruna kommun anta överenskommelse där också kommunens åtaganden är reglerade.

Kommunen ska bland annat bidra med en representant till projektgruppen där även SGU, länsstyrelsen och eventuellt en av SGU upphandlad konsult sitter med.

Osäkerhet kring LKAB...
Arbetstiden för kommunrepresentanten bedöms bli 10-20 timmar i månaden och projektgruppens arbete ska starta under 2011.

Tidsåtgången för att färdigställa det förberedande materialet är oklar med tanke på de juridiska frågorna om hur stor del av finansieringen som ska falla på LKAB.

...och Försvarsmakten
Man vet heller inte säkert när Försvarsmakten tänker ta hand om den dumpade ammunitionen.

Osäkerheten gör att SGU bedömer att det troligen tar ett eller några år innan man är redo att börja upphandla entreprenaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om