Miljardaffär på gång i Kiruna – bolag vill satsa

Ett mångmiljardbolag vill köpa in sig i Kiruna kraft som är dotterbolag till Tekniska verken. "Det är ett gigantiskt format på en sådan här affär och möjligheterna är fantastiska", säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Polhem Infra vill köpa aktier i Kiruna kraft, ett dotterbolag till Tekniska verken.

Polhem Infra vill köpa aktier i Kiruna kraft, ett dotterbolag till Tekniska verken.

Foto: Maria Unga

Kiruna2021-11-25 19:00

Det är bolaget Polhem Infra, som ägs av AP-fonderna, som är intresserade av att köpa in sig i Kiruna kraft. 

– Jag är väldigt positiv och tror att det skulle kunna bli riktigt bra. Det här är inte någon kortsiktig spekulant, de ägs av AP-fonderna och är långsiktiga ägare. Det är smickrande att höra att en sådan gigant på området vill in till Kiruna, säger Gunnar Selberg. 

– Det vi ser framför oss är att det skulle kunna bli ett fantastiskt skyltfönster för dem. Med hela energiprofilen som vi kan skapa här uppe där vi värmer vår stad med spillvärme från LKAB. 

Vi har tidigare skrivit om att LKAB och Tekniska verken tillsammans med Naturvårdsverket nu går in i fas två när det gäller att avveckla avfallsförbränningen och nyttja spillvärmen från LKAB till fjärrvärme. 

Selberg är mycket positiv till att få in Polhem Infra. Han ser att de har kapital till att göra något mer med spillvärmen. 

– Man brukar säga att vi skulle kunna värma upp tio Kiruna med den spillvärmen som LKAB genererar. Det är sådana enorma energimängder. Och med den klimatomställning som vi står inför, om vi kan lagra den här energin och omvandla den och exportera den. Eller skicka tillbaka den till LKAB igen som elektricitet. Det är så otroligt spännande det här med alla möjligheter som finns. Och det är svårt för en liten kommun som Kiruna att göra det här själva. 

Polhem Infra är enligt Selberg ett mångmiljardbolag som har resurser för att kunna finansiera en omställning. Gunnar Selberg ser framför sig hur Kiruna skulle kunna bli ett energicentrum. 

– Att kunna göra något av de enorma energimängderna som idag går ut till kråkorna, i den här miljön där det pågår en stadsomvandling. Vi kan testa de här sakerna, Kiruna blir lite som en demo-stad, ett energicentrum. Det är det jag har pratat om med LTU (Luleå Tekniska Universitet, reds.anmärkning), jag vill att Kiruna ska bli ett energicentrum för forskning och utveckling och högre studier kring energi och energiåtervinning. 

Vad är det för belopp det handlar om? 

– Det är jättestora pengar. Vi vet inte vad det kommer att handla om. När andra liknande affärer har skett ute i landet så handlar det om miljardbelopp. Sedan vad det här skulle kunna landa på är för tidigt att säga.  

Det är Polhem Infra som tagit kontakt med Tekniska verken och visat intresse. Tekniska verken har precis informerat kommunledningen och personalen.

– Men det är i ett otroligt tidigt skede, vi har uppstartande diskussioner. Jag håller på att informera personalen, säger Jan Fjordell, vd Tekniska verken. 

– Om det skulle bli något så är det häftigt att man ser sådana framtidsmöjligheter i Kiruna att man vill investera sina pensionsmedel här, det tycker jag är häftigt. 

Rent operativt skulle affären inte betyda någonting för Tekniska verken. Namnet och organisationen behålls oförändrade. 

– Det som skulle kunna vara till fördel för driften är framförallt att få kontakter och få in kompetens. Som delägare går de även in i styrelsen, då kommer de tillsätta resurser med branschkompetens, säger Jan Fjordell. 

– Deras kontaktnät ger möjligheter med den här energiomställningen vi håller på med, att lättare få universitet eller annat att intressera sig för Kiruna, forskning och utveckling. Det är väl det jag ser som de stora bitarna.

Energiomställningen

– Tekniska verken ska sluta med avfallsförbränning och gå över till att använda spillvärme från LKAB till fjärrvärme. 

– Från 2024 ska cirka 70 procent av energin i fjärrvärmen komma från återvunnen spillvärme. För resterande 30 procent ska biobränsle användas. 

– Koldioxidutsläppen i Kiruna minskar med 40 000 ton. 

– Investeringen kostar 210 miljoner kronor. Naturvårdsverket går in med 78 miljoner kronor genom satsningen Klimatklivet. 

– LKAB:s användning av olja som bränsle kommer att minska. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!