Pizzaugnarna går varma på nyårsdagen

På samma sätt som nyårsafton innebär firande, så är också nyårsdagen lika med pizza för många. Hos pizzabagaren Kamel Amri går ugnen varm. ”Det är nästan dubbelt så mycket som en vanlig helgdag”, säger han.

MISE EN PLACE. Pizzabagarna Fation Leka och Pashk Ojonlekey arbetar utifrån principen mise en place – att ha alla ingredienser redo för pizzaproduktionen.

MISE EN PLACE. Pizzabagarna Fation Leka och Pashk Ojonlekey arbetar utifrån principen mise en place – att ha alla ingredienser redo för pizzaproduktionen.

Foto: Hanna Dahlström

KIRUNA2016-01-01 19:23

En vanlig helgdag bakar man mellan 200 och 250 pizzor på Kamel Amri och Sara Jonssons pizzeria i Kiruna.

På nyårsdagen gör man ungefär dubbelt så många – kring 400. Och de allra flesta tas med och äts hemma.

– Det är nyårsdagen och söndagen efter Kirunafestivalen vi har som mest att göra, då är det nästan dubbelt så mycket som en vanlig helgdag. Folk är bakis. Men vi som jobbar får se till att det ta det lugnt på nyårsafton, säger Kamel Amri.

När NSD besöker pizzerian vid 15-tiden har den riktiga ruschen inte kommit igång ordentligt.

– Det är som mest att göra mellan klockan 16 och 19. Då ringer telefonen hela tiden.

För pizzabagarnas del innebär nyårsafton förberedelsearbete. Inför den första januari har man satt 450 degbullar. Till det krävdes kring 100 kilo mjöl.

Man har också gjort pizzasallad av 30 kilo vitkål.

Dessutum är man dubbelt så många som jobbar nyårsdagen - sex personer jämfört med tre i personalen en vanlig helgdag.

Nyårsdagen är svenskarnas mest populära pizzadag. Det visar statistik som företaget Online pizza tagit fram. Överlag köper svenskarna köper nära tre gånger så mycket pizza på nyårsdagen, som på en vanlig helgdag. Favoriten är kebabpizza, följt av klassikerna Vesuvio och Capricciosa.

Den så kallade vulkanpizzan som togs fram i Piteå har blivit väldigt populär i hela landet under året som gått.

Kebabpizzan går bra även hos Kamel Amri och Sara Jonsson, liksom Kamel special, som är en suovaspizza.

Camilla Mustikka beställer två av de cirka 400 pizzorna som görs på pizzerian den första januari. Hon är trött idag, säger hon.

– Vi pratade om det hela gänget igår kväll att nyårsdagen är Sveriges mesta pizzadag - därför blev det pizza idag.

Kamel Amri och Sara Jonsson driver pizzeria tillsammans. Själva äter de pizza bara en gång i veckan.

Men att vara den som jobbar när de flesta andra är lediga är inte speciellt jobbigt, tycker Kamel Amri.

– Det känns bra att vara här - så länge kunderna är nöjda.

Sara Jonsson:

– Det är roligt att jobba, även om det är intensivt. Det är ju inte som ett kontorsjobb där vi kan säga att det är stängt på nyårsdagen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om