Petningen hotar norskt samarbete

Jörgen Lövgren åker ut och Lars Törnman kommer in som ordförande för Tekniska verken i Kiruna. Styrelsen vädjar dock om att låta Jörgen Lövgren stanna kvar som ordförande fram till valet.- Det är för bolagets och kommunens bästa, säger Timo Vilgats, Miljöpartiet.

Jörgen Lövgren petas från posten som ordförande för Tekniska verken, men styrelsen vill ha honom kvar fram till valet.                         FOTO: Alexander Linder

Jörgen Lövgren petas från posten som ordförande för Tekniska verken, men styrelsen vill ha honom kvar fram till valet. FOTO: Alexander Linder

Foto: Alexander Linder

KIRUNA2010-02-16 06:00
Det kommunala bolaget Tekniska verken sköter bland annat om renhållning och fjärrvärme i Kiruna.
Nu är bolaget mitt uppe i förhandlingar med norska Tromskraft om ett samarbete kring energiutveckling i regionen. Det kan i förlängningen leda till att Tromskraft blir delägare i Tekniska verken och skjuter till välbehövligt kapital i det krisdrabbade bolaget.
Förhandlingarna sägs vara i ett känsligt läget. Därför anser styrelsen för Tekniska verken att det är ytterst olämpligt att kommunledningen plockar bort Jörgen Lövgren från ordförandeposten kirunapartisten Henry Emmoth som vice ordförande.
Bolaget väger tyngre
Jörgen Lövgren har lämnat So-
cialdemokraterna och gått över till Kirunapartiet medan Kirunapartisten Henry Emmoth fick posten i samverkansavtalet som byggde på att Kirunapartiet skulle läggas ned.
Styrelsen för Tekniska verken anser emellertid att kontinuiteten i bolagets verksamhet väger tyngre än politiken.
- Min motfråga till kommunledningen är på vilket sätt de anser att Henry Emmoth och Jörgen Lövgren har skadat bolaget, säger Timo Vilgats.
Styrelsen vädjar nu till kommunledningen att låta bolagsstyrelsen vara intakt fram till valet. Beslutet var inte enhälligt. Socialdemokraterna Roland Holmdén och Ann-Kristin Nilsson reserverade sig.
- För mig är det enkelt. Jörgen Lövgren sitter på ett socialdemokratiskt mandat och nu är han inte Socialdemokrat längre, säger Roland Holmdén.
Maktdemonstration
Själv är Jörgen Lövgren försiktig
i kommentarerna till turerna.
- Vi är inne i ett intensivt skede
i bolaget och jag kan inte uttrycka mig på ett sätt som kan skada bolaget, säger han.
Han tillägger dock:
- Kommunledningen kan sätta saker i gungning som kan skada kommunen. Man vinner inga val på att sitta i styrelsen för Tekniska verken, utan de väljer att flytta på mig som en ren maktdemonstration.
Beslutet att tillsätta Lars Törnman på posten tas formellt på måndagens kommunfullmäktige.
- Jag och några till har föreslagit honom. Det är bra om det blir en av de främsta företrädarna för ägaren kommunen med tanke på de affärer som är på gång, säger kommunalrådet Kenneth Stålnacke (S).
Har du tagit intryck av styrelsens vädjan?
- Det är en beklaglig situation, men vi kan inte ha oppositionen
i ledningen för Tekniska verken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om