Personalens ilska: Stoppades från möte med anhöriga

Äldreboendet Blomstergården i Vittangi ska få fortsatt liv – men i en annan form. Det här påverkar ett 20-tal anställda som förväntas byta jobb till hemtjänsten. Men frågan har inte ställts till dem. "Vi läser i tidningen om vad som händer med oss", säger Ingela Johansson, som uttalar sig för personalgruppen.

Stora delar av personalen på Blomstergården är samlade. Bland dem, Mahad Nuur, Ann-Louise Sundman, Ingela Johansson, Camilla Nilsson, Maria Lehto, Rose-Marie Uusitalo, Nadira Mustafovska, Yuphanit Nordström, Salinee Jankhonyong, Namoi Puromsri och Josefin Nordström.

Stora delar av personalen på Blomstergården är samlade. Bland dem, Mahad Nuur, Ann-Louise Sundman, Ingela Johansson, Camilla Nilsson, Maria Lehto, Rose-Marie Uusitalo, Nadira Mustafovska, Yuphanit Nordström, Salinee Jankhonyong, Namoi Puromsri och Josefin Nordström.

Foto: Maria Dahlgren

Kiruna2024-01-13 06:00

Socialnämnden i Kiruna kommun har beslutat att göra om Blomstergården, som är ett särskilt boende i Vittangi, till ett trygghetsboende. Förändringen innebär en besparing på drygt 6 miljoner per år från och med 2025.

– Förra kommunledningen tog beslut om att stänga Blomstergården 20 dagar innan de avträdde. Orsaken var personalbrist. Vi tittade på det under våren och vi verkställde inte beslutet. Vi omvandlar det istället från ett särskilt boende till ett trygghetsboende, säger nuvarande nämndsordförande i socialnämnden, Siv Gunillasson-Sevä, (S). 

Särskilt boende innebär den högsta nivån på omvårdnad. Omsorgsformen trygghetsboende som kommunen nu inför på Blomstergården är mindre vårdkrävande. 

– Det är personalbrist i Vittangi. Ett tag hade vi åtta obemannade tjänster. Vi måste göra något. Tanken är inte att stänga Blomstergården för all framtid, utan omvandla det till biståndsbedömt trygghetsboende. Beslutet tog vi i socialnämnden i oktober, säger Gunillasson-Sevä.  

Men personalen på Blomstergården hävdar att personalbristen är åtgärdad. 

– Vi har inte samma situation nu som förut. Nu är vi personal som täcker behoven. Politikerna vet inte hur det är för ingen har pratat med oss om vare sig trygghetsboende eller våra egna tjänster, säger Ingela Johansson, en av de anställda.

Kommunals huvudskyddsombud bekräftar att enhetschefen upptäckt att bemanningskvoten på boendet var fel.

– Hon insåg att bemanningskvoten var för lågt ställd på boendet. I Kiruna har man bemanning med tre personal per avdelning under vardagar och två på helger. På Blomstergården var det en personal mindre. Det är klart att det var jobbigt för dem. Men det är ändrat nu sedan upptäckten, säger Gunilla Eliasson vid facket.

Ett trygghetsboende bygger på att hemtjänsten jobbar i direkt förbindelse med brukare. Verksamheten är mindre personalkrävande. 

– De som får plats där har inte behov av personal i lokalerna dygnet runt utan det är hemtjänsten och hemsjukvården som går in och sköter omvårdnaden, säger Siv Gunillasson-Sevä.

Enligt personalen så finns det fyra rum vikta trygghetsboenden på Blomstergården redan idag – de står tomma. 

– De som bor här i byarna vill bo kvar i sina hus så länge det går. Varför ska de betala för ett trygghetsboende om de kan få hjälp av hemtjänsten och klarar sig själva hemma?, säger Ingela Johansson. 

Från kommunens sida menar man att ingen blir utan arbete utan jobben finns kvar inom hemtjänsten. 

– Hemtjänsten har ett annat typ av jobb än det vi har här. Det handlar om sex byar med stora avstånd. Man kör mycket bil och det är ett ensamarbete. Vi har inte haft några möten och ingen HR-kontakt. Vi förväntas läsa om vår arbetsplats i tidningen. Det är under all kritik. Jag har mail till politiker men det senaste svaret kom för två månader sen med beskedet, "Återkommer", och sedan har det varit tyst, säger Ingela Johansson.  

Personalen vid särskilda boendet Blomstergården i Vittangi är upprörda och uppgivna. När kommunen arrangerade ett möte under hösten med anhöriga och brukare på boendet så nekades personalen att komma in. 

– Jag har hört efteråt att personal inte fick komma in. Det beror på att det mötet var vikt för anhöriga och brukare, säger Gunillasson-Sevä.

Ni har inte kontaktat personalen som är direkt påverkade av era beslut som får läsa om sin arbetsplats i tidningen. Varför har ni inte kontaktat dem?

– Vad HR har gjort kan jag inte svara på men socialchefen, enhetschefen och avdelningschefen har varit där och träffat personal under våren eller sommaren. Vi har också sagt att ingen kommer att bli utan arbete. Vi borde ha åkt ner från politiken också men vi har träffat anhöriga till dem som bor där och några av brukarna. Sedan har vi haft ett allmänt möte till allmänheten som PRO anordnade.

Om kontakten skedde under våren och sommaren så kom ju en förändring med en ny inriktning från er sida under hösten. Borde ni inte ha kontaktat personalen efter så pass stora förändringar?

– Personligen tycker jag att det är jätteviktigt med kommunikation och gå ut med information men tiden räcker inte alltid till. Vi får se till att planera in ett möte med dem. Det ligger i vår agenda sedan tidigare men vi får se till att hålla mötet, säger Siv Gunillasson-Sevä.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!