Permafrosten smälter allt fortare
Den eviga tjälen i myrar kring Abisko smälter inte bara ovanifrån, utan även underifrån i snabb takt. De senaste mätningarna visar att den blivit cirka två meter tunnare på bara sex år.
Med hjälp av den här maskinen borrades nya hål i våras för att mäta permafrostens tjocklek. Det visade sig att den hade blivit mycket tunanre på bara sex år. Foto: Margareta Johansson
Foto:
Nya borrhål
Permafrosten smälter inte bara ovanifrån, utan även underifrån vilket temperaturmätningar mellan 1980 och 2002 visat. Under den perioden minskade tjockleken med cirka två meter, från ungefär 15 till 13 meter. De senaste åren har inga fler sådana mätningar kunnat göras eftersom den gamla utrustningen inte räckt till. För att ta reda på vad som skett sedan 2002 gjordes nya hål i våras med hjälp av moderna borrmetoder. Det visade sig att nedsmältningen accelererat.
Varmare grundvatten
- Vi kände på motståndet att permafrosten blivit ännu tunnare. Jag kan inte säga exakt hur mycket den minskat, men ungefär två meter, säger Margareta Johansson som i dagarna är i området för att läsa av mätningarna mer exakt.
Att permafrosten smälter underifrån kan bero på att grundvattnet blivit varmare till följd av ökande nederbörd under somrarna. Det aktiva översta lagret, som tinar och återfryser varje år, har blivit mellan 0,6 till 1,2 centimeter djupare per år de senaste 30 åren. Det sker dock inte kontinuerligt, utan de senaste tio åren har hastigheten accelererat. Det aktiva torvlagret är numera drygt 60 centimeter under sommaren. I världens arktiska myrar finns stora mängder kol lagrat som vid en upptining frigörs i form av växthusgasen metan.
Det är inte bara en högre temperatur som är orsaken till nedsmältningen, även graden av nederbörd, markfuktighet och snödjup har en inverkan. Exempelvis gör ett tjockare snötäcke att marken isoleras från de riktigt kyliga vintertemperaturerna.
Blötmyrar
- Vi kan med blotta ögat se förändringar som skett på ett år. Blötområden med starr och tuvull breder ut sig på bekostnad av områden där permafrost funnits. Vi ser att naturen förändras, säger Jonas Åkerman.
Om trenden håller i sig kommer allt mer permafrost sannolikt att förvandlas till blötmyrar.
- Vi börjar greppa systemet, vi vet att när det blir våta sänkor går det väldigt fort, säger Margareta Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!