Migrationsverket har sammanställt hur många barn det rör sig om och idag delas samtyckesblanketterna ut på plats.
– Där anger föräldrarna om de vill att barnen ska gå i skolan. Blanketterna samlas in på onsdag och därefter ska kommunen få dem, säger Maud Lantto, enhetschef på Migrationsverket,
Lantto säger att de har stor förståelse för kommunens problem med att lösa skolgången.
– Det är drygt 100 barn som från fyra års ålder har rätt till allmän förskola och skola. Vi förstår att det inte går att skicka dem med buss varje dag. Man måste hitta andra lösningar.
NSD pratade med kultur- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S) om skolfrågan i samband med att de första asylsökande anlände till Riksgränsen. Då var distansundervisning en möjlig lösning. Nu ser man över en lösning med pensionerade lärare.
Enligt Suup finns det kommuner som med framgång har hittat pensionerade lärare.
– De kan vara lättare att rekrytera eftersom det rör sig om en kort tidsperiod. Till Riksgränsen är det ungefär en handfull som behövs, säger Suup.
Än så länge har kommunen inte gått vidare med rekryteringen aktivt då de inte fått information om hur många barn det rör sig om eller ålder.
– Att köra barnen någonstans är inget alternativ sett till väderleken under den tidsperioden och det finns inga lokaler att tillgå på andra skolor, så utbildningen måste ske på plats.
Läs mer: Svårt att lova flyktingbarn skolgång