Pengarna frös inne - köbildning till skolan

Det blev inga pengar till modulerna som skulle lösa trängseln på Sameskolan i Kiruna. Nu tvingas skolan införa kösystem till förskolan. - Vi hade fått information om att det här skulle lösas för länge sedan, säger Tomas Unga, förälder.

Susanna Lörstrands son Salomo går i sexårsverksamheten på Sameskolan i Kiruna. Tanken är att lillasyster Paulina ska börja där när hon är redo för skolstarten.FOTO: Åsa Junkka

Susanna Lörstrands son Salomo går i sexårsverksamheten på Sameskolan i Kiruna. Tanken är att lillasyster Paulina ska börja där när hon är redo för skolstarten.FOTO: Åsa Junkka

Foto: Åsa Junkka

KIRUNA2010-12-06 06:00
Sameskolan i Kiruna har stått öppen för alla som vill att barnen ska få med sig den samiska kulturen och språket i skolan. Men nu tvingas skolan att införa ett kösystem till förskolan. Orsaken är att lokalerna är för små.
- Alla är besvikna. Det är tråkigt att inte kunna ta emot alla som vill gå på en sameskola, säger rektor Britt-Inger Sikku.
Även för eleverna på skolan är det trångt. Eleverna som går i sexårsverksamheten har inga egna lokaler. Tomas Unga och Susanna Lörstrand Ungas son går i sexårsverksamheten.
Tappar tilltron
- Ledningen på skolan måste agera. Skolledningen ska ha en hög ambition i utvecklings- och kvalitetsarbetet för sameskolornas verksamhet. Att det går så här långsamt och på det sätt man agerat gör att jag tappar tilltron för skolledningen, säger Susanna Lörstrand Unga.
Redan i våras lät det som att det var löst med modulerna tills skolan kan byggas ut.
Så blev det inte. Utbildningsdepartemetnet beviljade inga pengar. Skolan måste först utreda vad man kan göra med de befintliga lokalerna.
På ett föräldramöte kom det förslag om att göra personalrummet till ett klassrum eller att bygga fasta väggar i den provisoriska del av matsalen som nu används av sexåringarna.
- Det viktigaste är att något händer så man löser de akuta problemen. Nu är det jullov snart och då finns det möjligheter att göra förändringar, säger Tomas Unga.
Föräldraråd
Deras två barn har gått hos en samiskspråkig dagmamma och tanken är att även lillasyster ska börja på sameskolan när hon blir sex år. Men problemen har fått dem att börja fundera över valet av skola.
-  Man undrar över hur avsaknaden av en fast punkt påverkar barnen i sexårsverksamheten, säger Susanna Lörstrand Unga.
Hon vill att föräldrarna ska få rätt information och möjlighet att diskutera skolan med varandra. Ett förslag kan vara ett föräldraråd. Det skulle kunna utveckla skolan, vilket är målet för båda.
-  Det är ett positivt problem när fler söker sig till skolan och jag är hoppfull om att skolan ska lösa det här, säger Tomas Unga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om