Tidigare i veckan gick Gällivares kommunalråd Tommy Nyström ut i SVT Nordnytt och kritiserade LKAB för vad han ser som ett löftesbrott. LKAB ska enligt honom ha lovat att man skulle stå som byggherre vid flera av de kommunala nybyggnationer som ska ske i Gällivare i samband med stadsomvandlingen.
Ingen praxis
Bakgrunden till de förändrade förutsättningarna är att LKAB sent i höstas fick ett besked från Skatterättsnämnden, som innebar att skattekostnaderna skulle skjuta i höjden om LKAB står som byggherrar. En tvärvändning jämfört med beskedet inför bygget av Kirunas nya stadshus.
– Vår tro och förhoppning har hela tiden varit att vi skulle kunna stå som byggherrar. I det här nya beskedet har framkommit att de möjligheterna inte finns efter stadshuset, säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingen på LKAB.
Han menar att det är en väldigt komplicerad situation i och med att någon praxis på området inte finns.
– Vi för dialog med väldigt många myndigheter, och det är inte alltid vi får klara besked kring vad som gäller. Det är svårt både för oss och kommunerna, säger Stefan Hämäläinen.
Finns det inte risk att byggnaderna blir dyrare än man trott?
– Det är egentligen ingen större skillnad om vi är byggherrar eller inte. Kommunerna ska inte vara förlorare på något sätt, säger Stefan Hämäläinen.
"Svårt att uppskatta"
För Kirunas del innebär det här att man kommer få nya byggnader ersatta ekonomiskt istället för återuppbyggda.
Kristina Zakrisson ser både för- och nackdelar med det.
– Nackdelen är att det blir svårt att beräkna vad det kommer att kosta att bygga exempelvis en skola om tre-fyra år. Samtidigt innebär det att vi är lite friare i vad vi gör med pengarna, säger Kristina Zakrisson.
Enligt Zakrisson innebär ett avtal som säger att LKAB ska återuppbygga ett hus en enklare väg.
– Har man ett avtal som säger att en en ny skola ska byggas, oavsett kostnad, så står det där svart på vitt. Nu gäller det att göra väldigt noggranna beräkningar, vilket innebär svårare förhandlingar, säger Kristina Zakrisson.
Ser du några problem med det här?
– Ja, det finns alltid en risk i att byggnader blir dyrare än man trott. Det är svårt att uppskatta kostnader, säger Kristina Zakrisson.