Panik, stress och förvirring bland eleverna

I går startade skolan igen för eleverna på nedbrunna Lomboloskolan.Åttorna och niorna hamnade på gymnasiet betydligt tidigare än planerat.

Första dagen på nya skolan för Sofia Fjällborg, Jonna Tervahauta och Amanda Barsk i klass åtta från Lomboloskolan. I går hamnade de oväntat tidigt mitt i myllret på gymnasiet. FOTO: hans sternlund

Första dagen på nya skolan för Sofia Fjällborg, Jonna Tervahauta och Amanda Barsk i klass åtta från Lomboloskolan. I går hamnade de oväntat tidigt mitt i myllret på gymnasiet. FOTO: hans sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-02-04 00:18
Det är sex skolor runt om i Kiruna som har fått ta emot klasser från Lomboloskolan som gick upp i rök i onsdags kväll.
Nystarten ägde rum i går och elever och lärare fick ta i bruk de olika utrymmen som har ställts i ordning.
På Hjalmar Lundbohmsskolan går gymnasieeleverna till vardags och de är många i Kiruna just nu, över 1 000 elever.
Där är alltså tänkt att även en åttondeklass och en nia trängas resten av terminen.
De togs emot i går morse av gymnasiechefen Hans Ollander och rektorn Jeanette Björkenvall som har frigjort två klassrum samt ett litet arbetsrum för lärarna.
Slöjd på Bolags
- Vi har kunnat göra några rockader eftersom vi har många elever som är på arbetsplatsförlagd utbildning. Det viktigaste är att de nya eleverna har fått ett bra mottagande och att de har någonstans att börja, säger Hans Ollander.
Vissa salar saknas dock helt. Därför kommer Lomboloeleverna att ha slöjd på Bolagsskolan i ena änden av stan och hemkunskap på Högalidsskolan i den andra änden.
- Vi får anpassa schemat så att eleverna får tid för promenaderna, säger Jeanette Björkenvall.
Pirrig första dag
De flesta av niorna skulle ändå ha börjat på skolan till hösten och får på sitt sätt en smidig övergång till gymnasiet. Men åttorna hamnade där betydligt tidigare än planerat.
För Sofia Fjällborg, Amanda Barsk och Jonna Tervahauta blev det en både pirrig och spännande första dag.
- Man tänker, hjälp vi går bara i åttan och vi är redan på Hjampis. Det är panik, stress och förvirring samtidigt som man fortfarande är ledsen för att vår gamla skola ha försvunnit, säger Amanda Barsk.
Det har varit stora omställningar på kort tid sedan branden förra onsdagen. Sofia Fjällborg berättar att det först nu som allt har börjat sjunka in.
- I fredags morse var jag på väg till skolan som vanligt. Mamma undrade om jag hade glömt bort vad som har hänt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om