Malmfälten fortsätter att vara en intressant plats för prospektering och borrhålen i trakterna runt Kiruna blir bara fler. Samtidigt som LKAB expanderar sneglar allt fler utländska bolag över axeln, mot möjligheterna i norra Norrbotten.
Som en inledning av den nationella mineralstrategin har nu Sveriges geologiska undersökning, SGU, därför dragit igång ett stort projekt för att kartlägga berggrunden i Barentsregionen. Den mätningen som började i förra veckan är en del av projektet och handlar närmare bestämt om en sträcka mellan
Kiruna och Vittangi.
- Vi vill få en storskalig bild av hur berget ser ut och se hur den är formad så att man kan se vart det kan finnas mineraler, säger Niklas Juhojuntti, projektledare och geofysiker vid SGU.
Kostsamt projekt
Kartläggningen av Barentsregionen innefattar bland annat flygningar för att röntga området och undersökningar av den kemiska sammansättningen i marken. Ett tiotal geofysiker från Uppsala universitet arbetar med mätningarna som började
i förra veckan.
- Det är ett samarbete med Uppsala universitet och är bara en liten del av de miljoner som SGU fått av staten för att kartlägga marken här, säger Niklas Juhojuntti.
Det är alltså ett statsanslag på sammanlagt
30 miljoner kronor till fördel för prospekteringsbranschen och gruvindustrin i Malmfälten.
När allt är klart kan LKAB och alla andra gruvbolag hämta ut informationen helt gratis från SGU.
Fältarbetet kommer att pågå längs en sträcka på 72 kilometer från Luossavaara, norr om Kiruna, och ner till Vittangi. Men placerar ut små seismiska mätare i marken och för att sedan hamra med en stor hydraulhammare runt omkring mätarna. Då letar sig vibrationerna ner och tillbaka likt ett ekolod. Det skapar i sin tur en fem kilometer djup bild av jordskorpan.
Att hitta malm är inte vanligt vid sådana här mätningar men Niklas Juhojuntti utesluter inte tanken helt.
- Det har hänt att man detekterat malm vid sådana här undersökningar men det är inte det primära målet för oss, säger han.
Oljud i området
För de som bor i de norra delarna av Kiruna kan de första dagarna vara lite stökiga. Om någon vecka passerar oljudet också förbi Jukkasjärvi och Paksuniemi. Men det får man stå ut med menar Niklas Juhojuntti.
- Det kan nog låta ända upp till två kilometer bort. Det är ett ganska otrevligt ljud men det handlar bara om två dagar på varje ställe, säger han.
Den 15 augusti beräknas skramlet upphöra i närheten av Vittangi.