Överens... eller?
Berget Luossavaara bildar en passande kuliss för Kirunas kommunlråd Kenneth Stålnacke (S) och Lars Törnman (Kip). De två tidigare motståndarna är numera helt överrens om de stora tagen i stadsomvandlingen och en av dem har anledning att se extra glad ut.FOTO: HANS STERNLUND
Foto:
Redan i våra allra tidigaste reportage om den stundande stadsflytten har han figurerat på bilder i området mellan sjön Luossajärvi och berget Luossavaara.
På den senaste bilden har han dessutom sällskap av sin förre motståndare som hela tiden har pekat åt ett helt annat håll.
Åtminstone är det så många har uppfattat Lars Törnman, även om han själv minst av allt vill medge någon kepsvändning.
Det är dock bara lite mer än ett år sedan som Lars Törnman själv drog igång en omröstning för att få in synpunkter om hur Kirunaborna ser på stadsflytten.
Inte utan viss tillfredsställelse konstaterade han att 91 procent hade kryssat för nordostalternativet, det vill säga en centrumbildning mot Jägarskoleområdet. Det var också ett sätt att visa att översiktsplanen som den dåvarande kommunledningen röstade igenom inte hade någon riktig folklig förankring.
I april 2008 lyfte Lars Törnman åter problemen med nordvästalternativet. Han påminde om att det dammar från gruvupplagen, att lokstallarna och järnvägen skymmer sikten mot sjön och att utsikten mot LKAB:s industriområde inte är så tilltalande.
- Vem vill ha ett industriområde som närmaste granne? Det här kommer jag att göra till en valfråga, sade han i NSD.
En månad senare tog historien en högst oväntad vändning. Då inleddes samtalen mellan Kirunapartiet och Socialdemokraterna och nu, ett år senare, säger partiernas främsta företrädare plötsligt att de är helt överens om tagen i stadsflytten.
Det är säkert fler än jag som skulle vara intresserad av att veta hur har det gått till? Politik är visserligen det omöjligas konst, men hur trollar man bort två nästan diametralt skilda väderstreck?
Jo, genom att inte tala om dem. I stället lanserar man begreppet Nya Kiruna för det byggande som trots allt rycker allt närmare.
Och enligt den egna historieskrivningen har de två partierna egentligen varit överens hela tiden.
- Jag upplever i alla fall inte att vi har haft något bekymmer även om det kanske har sett ut så utåt, säger Kenneth Stålnacke.
Lars Törnman själv anser som sagt inte att han har ändrat sig.
- Det jag menade med nordväst är det som presenterades i LKAB:s skisser där den nya Kiruna inte hålls samman med den befintliga infrastrukturen. Nu är vi helt överens om tagen i stadsomvandlingen där den nya bebyggelsen ska växa fram enligt skotermattemodellen.
Bilden av en skotermatta är Törnmans egen liknelse och innebär att det som försvinner i stadens ena ände ersätts
i den andra änden.
Men när allt kommer omkring kanske han ändå inte är så överens. Även om han inte är emot ett framtida centrum i nordväst är han i vart fall fortfarande skeptisk till att en sådan utveckling är möjlig.
- Man vet inte om det blir någon mark över när nya E 10 kräver 50 meters bredd samtidigt som vi inte har någon kunskap om hur berget ser ut. Det kommer ändå inte att ta tre-fyra år att köpa loss marken och vi är nöjda med den utveckling som sker nu. Allt byggande sker ju i den befintliga staden, säger han.
Ett tag såg det ut som att den ideala kompromisslösningen fanns inom räckhåll. Området Petsamo-Matojärvi ligger precis mitt emellan de utpekade centrumkärnorna och hade gett e n snabb byggstart och en politisk konsensus som även de argaste oppositionspartierna hade kunnat köpa.
Planerna sprack dock sedan LKAB:s markundersökningar visat att delar av området inte går att bebygga och andra delar fortfarande är intressanta att prospektera.
Nu kan stadsomvandlingen trots allt få en roll i nästa års valrörelse. Centerpartiet ville till och med driva frågan till en folkomröstning, men fick bara stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet.
De partierna kommer att vara fortsatt kritiska och lär fiska efter de 91 procent som kryssade nordost
i Törnmans enkät.
Kenneth Stålnacke tror inte att de kommer att lyckas skapa någon hetta i frågan. Han anser att det inte finns några alternativ och påpekar att man inte kan rösta om var malmkroppen ligger. Dessutom varnar han för att en politisk osäkerhet kan skrämma bort potentiella investerare.
Och i motsats till Lars Törnman tror han på en snar byggstart, kanske redan inom ett år.
- Det är viktigt att vi får i gång konkreta åtgärder så snart som möjligt och helst före valet. Jag ser gärna ett första spadtag eller en färdig detaljplan, säger han.
Det skulle också vara ett sätt att desarmera frågan. Om stadsflytten har rullat
i gång är alla eventuella
kritiker och skeptiker
ställda inför fullbordat
faktum. Då finns det
liksom inget mer att
diskutera.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!