Huvudskyddsombudet Carina Lidberg införde i slutet på förra veckan skyddsstopp på Raketskolans mellanstadie och arbetet avbröts. Sedan dess har över 200 elever varit utan undervisning och vårdnadshavarna har haft ansvar för barnen. Skyddsstoppet gällde fortsatt under måndagen och samtidigt pågick febrilt arbete för att lösa situationen.
Hur länge kommer detta att vara?
– Vi behöver en plan så att vi kan jobba enligt arbetsmiljölagen. Det kommer att lösa sig, jag hoppas på en återgång till undervisning i mitten av veckan, säger skolchefen Viktoria Björklund.
Hon har de senaste dagarna jobbat tillsammans med rektor, personal och fack för att hitta lösningar i det akuta skedet och en återgång till en fungerande vardag.
– Det finns en tacksamhet bland lärarna att arbetsgivaren tar situationen på allvar och att lärarförbundet klivit in och markerat. De är oroliga för eleverna, men också för att situationen ska uppstå igen. Vi kan inte ha en återgång som innebär att människor jobbar ihjäl sig.
Föräldrar har bjudits in till ett möte under måndagen och Viktoria Björklund hoppas på att kunna ge positiva besked.
– Vi hoppas ha en plan färdig och kunna meddela den. Det måste lösas denna vecka, säger Viktoria Björklund vid lunchtid på måndagen.
Hon poängterar att problemet med den låga bemanningen kommer att finnas kvar även om skolan öppnar, men ser ljusglimtar.
– Tack vare uppmärksamheten så har många hört av sig och vill jobba. Och vi har fått tillgång till fem lägenheter som gör att vi kan ta emot lärare från andra orter.
När de har löst det akuta läget så ser hon samtidigt att de har ännu högre berg att bestiga. Lärarbristen är inget nytt fenomen och den finns såväl inom förskola som inom grundskola.
– Vi måste få folk att komma och vilja stanna. Den här situationen vill vi inte ha igen. Därför kommer vi att ta fram förslag, som också kommer att behöva politisk förankring. Det är sådant som inte bara skolan kan ordna. Den politiska nämnden är ytterst ansvarig och har så varit över tid.
Viktoria Björklund konstaterar att Kiruna har och fortsatt kommer att ha utmaningar kring tillgången på lärare. Men att problemet också funnits under lång tid.
– Jag har signalerat om det sedan jag började. Det är inget som har hänt nu. Det är en flerårig process som nu kulminerar.