Som NSD tidigare har berättat så har en invasion av fjällbjörkmätare ätit upp löven på träden i Abisko.
I slutet av juli fanns Länsstyrelsen på plats för att kartlägga utbredningen. Nu kan Bengt Landsström på miljöanalysenheten berätta att maskarna ätit skog hela vägen från Bergfors, fyra mil från Kiruna, till Riksgränsen och en bit in i Norge.
- Från Tornehamn och hela vägen upp till Rikgränsen är det helt
kalätet, säger han.
Naturlig störning
Det är främst den södra sidan av Torneträsk som är drabbad. Även norra sidan av Tornesträsk ser brun ut på sina håll men där är utbrotten inte lika omfattande.
Även mellan Stora sjöfallet och Ritsem i Gällivare kommun har den översta delen av skogen närmast fjällen drabbats av ett liknande utbrott.
- Det har en kraftig miljöpåverkan men det är viktigt att komma ihåg att fjällbjörkmätarlarven är en naturlig störning. Men många upplever att skogarna ser hemska ut, säger Bengt Landström.
Kan liknas vid skogsbrand
Utbrotten av larver kommer ungefär med tio till tolv års mellanrum. Larverna äter upp bladen på fjällbjörkarna så att skogen ser helt kal ut.
Utbrotten kan liknas vid en skogsbrand med många arter som påverkas, både positivt och negativt.
- Flerstammiga björkar kan skjuta nya rotskott, men de gamla, grövre stammarna kan vara så skadade att de kan dö om det här fortsätter nästa år, säger Bengt Landström.
Hur skogen kommer att påverkas går inte att säga förrän nästa sommar.
Vintern avgör
I slutet av juli förpuppades maskarna och de kommer att kläckas till fjärilar
i slutet av augusti eller början på september. Om fjärilarnas ägg överlever eller inte beror på hur vintern blir.
- Om vintern bli kall med temperaturer ner mot minus 35 grader så dör larväggen. Annars kan det bli ett nytt utbrott nästa år, säger Landström.