Det var i samband med att den äldre man som ägde djuren gått bort i mitten av november som närmare 30 så kallade Fjällnäsfår, en sällsynt art av allmogefår från Lappland, fick tas omhand av länsstyrelsens djurskyddsgrupp.
Enhetschefen Anna Modig berättar att personal från länsstyrelsen var på gården i början av förra veckan. Fåren har veterinärbesiktats, transporterats bort och sedan sålts.
– I det här fallet fanns det en förening som arbetar just med den här rasen som var intresserade, så det är till dem som de har sålts, säger Anna Modig.
Hon berättar att det händer ett par gånger per år att länsstyrelsen får omhänderta djur efter att ägaren dött, men att det oftare brukar handla om sällskapsdjur.
De här fåren är en av de mer ovanliga varianterna av allmogefår. De finns bara på 14 platser i landet och har nu tagits över av Föreningen svenska allmogefår. Malin Eriksson är ansvarig för den genbank som föreningen skapat för att värna Fjällnäsfåren, som 2005 upptäcktes hemma hos Gunhild Stålnacke i Fjällnäs mellan Kiruna och Nikkaluokta.
Fjällnäsfåren är små till växten och kännetecknas av den tjocka och slitstarka ullen som förr användes för att tillverka kläder som skyddade mot kylan. Rasen är hotad och varje enskild individ ses som genetiskt viktig. Målet är att de ska bli fler med tiden.
– Vi har ett antal små allmogefårsraser i Sverige och det är ett levande kulturarv vi bevarar, säger Malin Eriksson.