Osäkerheten stor i "Törnmanland"

Här, bland Bläckhornen och flerbostadshusen närmast Kirunagruvan, har Lars Törnman haft sitt starkaste stöd i flera kommunval i rad.Nu är osäkerheten stor i "Törnmanland".Hur många av hans anhängare har följt med till Socialdemokraterna och hur många ser partibytet som ett svek?

Stefan Lorentsen, boende på Bolagsområdet i Kiruna, har fortsatt förtroende för Lars Törnman och fortsätter att stödja honom trots turerna kring partibytet. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Stefan Lorentsen, boende på Bolagsområdet i Kiruna, har fortsatt förtroende för Lars Törnman och fortsätter att stödja honom trots turerna kring partibytet. FOTO: HANS STERNLUND FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-09-20 06:00
Bolagsområdet räknades en gång i tiden en särskild del av Kiruna där gruvbolaget stod för bostäder, skolor och infrastruktur för sina anställda.
Fortfarande är det LKAB som genom sitt bostadsbolag äger bostäderna i området och en stor del av de boende arbetar i gruvan. Här har vänsteridealen av tradition alltid haft ett starkt fäste.
I kommunvalet 2006 röstade 80 procent antingen på Socialdemokraterna, Kirunapartiet eller Vänsterpartiet i valdistriktet södra Bolagsområdet.
Kirunapartiet samlade 37 procent, vilket kan jämföras med 25 procent i hela kommunen.
Siffran kan också jämföras med dryga 17 procent i valdistriktet Övre Soppero, vilket kanske bevisar att tesen om att svårigheterna för profeter i sina hemstäder även stämmer in på Jesus från Soppero.
Å andra sidan bodde Lars Törnman på just Bolagsområdet 2006, närmare bestämt i ett flerbostadshus på Schouggatan.
Kryssen ger svaret
Nu har han flyttat till ett hus i Kurravaara en dryg mil utanför tätorten och dessutom bytt parti.
Den fysiska flytten har knappast någon större betydelse, men de många turerna kring Kirunapartiet och Socialdemokraterna har förmodligen inverkat desto mer.
Gårdagskvällens resultat gav möjligen en fingervisning om i fall dragningskraften finns kvar, men det slutgiltiga svaret får vi när kryssen är räknade i slutet av veckan.
Stefan Lorentsen avgav sin röst i vallokalen i Bolagsskolan i går. Han har tidigare röstat på Kirunapartiet och gjorde ingen hemlighet av hur han har röstat den här gången.
Han säger dock inte att han har röstat på Socialdemokraterna, utan säger att han har röstat på Törnman, vilket borde betyda ett kryss i tredje rutan uppifrån på SAP-valsedeln.
Personen har gått före partibeteckningen.
Etablissemanget
- Jag känner igen mycket av det han pratar om, han har bra idéer och för fram frågor som känns viktiga. Jag tror att det är många som har resonerat som jag inför det här valet, säger han.
Stefan Lorentsen uttrycker dock en farhåga att Lars Törnman ska bli "politiserad", och bli en del av etablissemanget i ännu högre utsträckning.
Att det redan har blivit så är en tämligen spridd uppfattning, enligt Glenn Waaranperä, underjordsarbetare som tyckte att det var svårt att välja parti i kommunvalet.
- Folk byter parti lite hur som helst och de som har suttit vid makten har gjort det lite för länge, säger han.
Han tror dock inte att stödet för Lars Törnman kommer att vara lika stort som tidigare och att han kommer att få svårt att överträffa de över ettusen kryss han samlade i förra valet.
Slutet på epoken?
- Jag märker själv på jobbet i gruvan att det är många som tycker bra om honom. Men det har blivit sämre. Jag tror också att rösterna kommer att spridas mer mellan partierna
En fråga som återkom bland de röstande på Bolagsskolan är vad som händer med Törnman om han inte blir kommunalråd. Innebär det slutet på en epok i Kirunapolitiken?
Glenn Waaranperä tror inte att det behöver vara så.
- Säga vad man vill, men han är en färgstark person och kommer alltid att synas och höras, förutsatt att han själv är intresserad av det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om