Förra sommaren blev sjön Yli Lombolo, mellan Lombia och räddningstjänsten, nästan helt tom på vatten.
– Det vatten LKAB pumpade nådde helt enkelt inte fram till sjön så därför förlängde vi ledningen fram till sjön för att säkerställa att vattennivån kan hålla sej på en bra nivå, säger Linda Bjurholt.
– Gruvan fungerar egentligen som en stor brunn, det blir sprickbildningar när vi bryter i marken och det gör att vi får en vattenförlust i systemet. Vi ser att det försvinner vatten längs systemet när deformationerna breder ut sig, så vattnet försvinner ner i gruvan.
Innan LKAB tömde Luossajärvi så rann vattnet naturligt i bäcksystemet mellan Luossajärvi och Yli och Ala Lombolo. Nu pumpas vattnet från den del av Luossajärvi som finns kvar.
– Vi pumpar vatten för att säkerställa att vi har vatten i Luossajokisystemet nedströms, det är någonting vi gör sedan vi tömde delar av Luossajärvi. Det finns ju idag ingen naturlig bäckfåra där vattnet kan ta sej från Luossajärvi till sjöarna utan att rinna ner i gruvan.
Vattnet släpps på vid inloppet till Yli Lombolo. Under våren har LKAB även dragit nya rör, förbi den lilla sjön.
– Framöver kommer vi att fortsätta jobba med att säkerställa att vi har vatten framförallt till Ala Lombolo och nedströms genom att successivt förlänga ledningen.
Det är svårt att säga hur mycket vatten som läcker ut från systemet. Men det mesta som släpps på i Yli Lombolo försvinner ner i gruvan enligt Lina Bjurholt.
– Så kan vi inte ha det på sikt, det är ganska energiineffektivt att hålla på och släppa ner vatten i gruvan och pumpa upp det igen.
Yli Lombolo kommer att torrläggas och försvinna i framtiden.
– Det sker ju en stor förlust av vatten i det systemet. Vi kommer antagligen behöva torrlägga den och efterbehandla, det jobbar vi med att titta på när det är rimligt att göra, kanske nästa sommar.
Även för den större av sjöarna, Ala Lombolo, är framtiden osäker.
– Vi är inte säkra på om vi kommer kunna behålla den sjön utan att torrlägga den, det är inte helt klart. Men så länge det går bra så kommer vi upprätthålla vattennivåerna där, säger Lina Bjurholt.
Målet är att hålla sjön intakt så länge det går. Framförallt är det viktigt eftersom sjön ska saneras från kvicksilver.
– Om kvicksilverförorenade sediment kommer i kontakt med luft kan det bli väldigt giftigt, det gör att sedimenten inte får blottläggas innan den är sanerad.