Oro efter elevattack

Stämningen är tryckt på Högalidskolan efter incidenten i tisdags. En pojke fick uppsöka vård och sy fyra stygn efter att ha slagits i ansiktet med en biljardkö.- Det var en mycket våldsam och oprovocerad handling som naturligtvis sätter sina spår här på skolan, säger Hans Björnström, rektor.

Foto:

KIRUNA2013-05-17 17:35

Det var på tisdagens lunch som händelsen inträffade. En minderårig pojke slog biljardkön rakt över ansiktet på en annan pojke i närheten, så hårt att kön gick av.

Pojken som slog är nu avstängd från skolan i fem dagar i väntan på utredning.

- Vi kommer ha ett möte med eleven och hans vårdnadshavare under veckan som kommer, säger Hans Björnström.

Vad gäller en eventuell omplacering eller ett skolbyte för den pojke som slog är inget fastställt ännu.

- Utredningen får visa det, nu måste vi låta den här tiden gå fram tills all fakta har kommit fram, säger Hans Björnström.

Oroligt på skolan
Under veckan har det enligt Hans Björnström varit mycket prat om händelsen på skolan, och en viss oro över det som hänt bland elever och personal.

- Vi har haft extra personal ute i rasthallen, som pratat med eleverna om det som hänt. De måste få bearbeta det, och det är många som velat prata, säger Hans Björnström.

Lärarna har också tagit upp händelsen i sina respektive klasser för att alla ska veta vad som hänt.

- Det gäller att försöka skapa ett lugn, det blir ju lite oroligt när sådant här händer, säger Hans Björnström.

Efter incidenten i tisdags gjordes en polisanmälan av skolan. Den kommer dock gå direkt till socialtjänsten i Kiruna eftersom pojken som slog inte är straffmyndig.

- När det kommer in anmälningar mot minderåriga så inleds normalt sett inte någon förundersökning, utan ärendet överlämnas till socialtjänsten, säger Kjell Persson, jourhavande förundersökningsledare i Luleå.

Utredning
Enligt Kjell Persson underrättar polisen i detta läge vårdnadshavarna om att en anmälan inkommit.

Från socialtjänstens sida har man två veckor på sig att göra en så kallad förhandsbedömning. Det är en utredning som ska visa om det krävs några insatser från socialtjänstens sida.

- Jag kan inte uttala mig i det här specifika fallet, men generellt sätt kan man säga att personen får träffa en socialsekreterare för ungdomar tillsammans med sin vårdnadshavare och så reder vi tillsammans ut om de är i behov av stöd eller hjälp från oss, säger Jenny Lindberg, avdelningschef på individ- och familjeomsorg.

Under utredningens gång försöker man få svar på ett flertal frågor.

- Man försöker ta reda på vad det beror på om något inträffat. Är det en yttre omständighet? Eller mår personen inte bra? Finns det sociala problem, till exempel, säger Jenny Lindberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!