Order tryggar anställningar

Konsortiet Kiruna Wagon har fått i uppdrag att leverera 25 malmvagnar till Boliden.Vagnarna ska transportera kopparslig från gruvan i Aitik utanför Gällivare och smältverket Rönnskär i Skellefteå.

Så här ser konstruktionen ut till de nya vagnarna som ska transportera kopparslig mellan Aitik och Rönnskär. Till hösten ska Kiruna wagon börja serietillverka de 25 beställda vagnarna. ILLUSTRATION: KIRUNA WAGON

Så här ser konstruktionen ut till de nya vagnarna som ska transportera kopparslig mellan Aitik och Rönnskär. Till hösten ska Kiruna wagon börja serietillverka de 25 beställda vagnarna. ILLUSTRATION: KIRUNA WAGON

Foto: Kiruna wagon

KIRUNA2009-03-25 06:00
Kiruna wagon är mitt uppe i tillverkningen av 750 nya malmvagnar av den nya större modellen för LKAB. De sista vagnarna ska levereras under nästa år.
I sammanhanget kan 25 vagnar tyckas vara en blygsam beställning. Fredrik Kangas som är konsortiechef vid Kiruna wagon ser det tvärtom som en stor och viktig order.
Det handlar om en betydligt mer komplicerad vagn som man själva har utvecklat och det är den första stora ordern utanför Kiruna. Ordervärdet är 50 miljoner och projektet kommer att sysselsätta 35 personer som mest.
- Det tryggar anställningen för personalen och vi kommer troligen att få hyra in eller projektanställa mer folk. Alla företagen i konsortiet har bra beläggning redan nu, säger han.
De nya vagnarna ska transportera kopparslig, vilket innebär att den av miljöskäl måste vara täckt. Det är den stora skillnande jämfört med järnmalmsvagnen.
Arbetet med konstruktionen har pågått en tid i all hemlighet och återstår bara detaljer.
- Nästa vecka börjar vi skära plåt till prototypen som ska vara klar i juni. Till hösten räknar vi med att komma i gång med serieproduktion, säger Fredrik Kangas.
Kiruna wagon gick nyligen miste om utvecklingen i LKAB:s nya underjordsvagn för den nya huvudnivån. Beställningen från Boliden kommer lägligt och ses som ett viktigt steg för att stärka profilen som malmvagnstillverkare.
- Vi har en otroligt stark hemmamarknad med Europas största koppargruva och världens mest utvecklade järnmalmsgruvor, säger Fredrik Kangas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om