Tvåvåningsbarackerna på Lastvägen i Kiruna hyr Sven-Åke Rönnebro, ägare av företaget Röfa AB, ut till entreprenörer under namnet Gruvbo. Men just nu är det inte så många rum uthyrda så Sven-Åke Rönnebro såg då att det fanns en möjlighet att hyra ut dem till Migrationsverket i stället.
– Mertainen blev stoppat så massa jobb försvann från Kiruna och då även entreprenörerna. Tanken är att det ska bo folk här och det behövs ju boenden för dem som kommer, säger han.
Mellan 50 och 60 platser
Det är Migrationsverkets upphandling av tillfälliga boenden som nu är klar och Sven-Åke Rönnebros företag Röfa AB är en av dem som blivit godkända av Migrationsverket och hamnat på tilldelningslistan. De är ensamma om att öppna ett tillfälligt boende med självhushåll i Norrbotten. I barackerna på Lastvägen i Kiruna kommer det finnas mellan 50 och 60 platser för asylsökande.
Högre krav
I höstas fick Migrationsverket kritik för att standarden på de tillfälliga boendena var undermålig och att de betalade dyrt för dem. Till denna upphandling har Migrationsverket nu ställt högre krav kring bemanning på boendena samt att det max får kosta 200 kronor per dygn när det gäller självhushåll. I ramavtalet står också att det ska finnas en trygg och stimulerande utemiljö, med möjlighet för barn att leka.
Tycker du att det är en bra miljö för barn där?
– Jag tycker att det är stimulerande miljö även för barn, finns gott om plats för lekplatser som vi ska ordna. Jag är beredd att göra och följa det som står i ramavtalet, säger Sven-Åke Rönnebro.
Kan gå snabbt
När och om det tillfälliga boendet öppnar är ännu inte klart. Migrationsverkets upphandling har överklagats vilket innebär att det nu är en fråga för förvaltningsrätten. Men eftersom att inströmningen av asylsökande, främst från krigets Syrien, ökat de senaste veckorna är behovet av boenden akut. Därför kan Migrationsverket gå in och göra en direktupphandling med något av de boenden som finns på tilldelningslistan. Röfa AB och Sven-Åke Rönnebro ligger på rangordning ett på den listan, vilket innebär att en direktupphandling kan bli aktuell ganska snart.
– De har ju erbjudit det vi kallar självhushåll och är ensamma om det i område 5, vilket är översta delen av Norrland. Vill mottagningsenheten gå in i område 5 är det ju deras anläggning som gäller, säger Jan-Ove Piehl, upphandlingsexpert på Migrationsverket.