"Vi har blivit så rädda för döden i samhället"

Erika Granmyr har precis slagit upp dörrarna till sin egen begravningsbyrå i Kiruna. "Det här är ett kall för mig", säger hon om arbetet med att hjälpa människor hantera dödsfall.

"Jag känner mig otroligt privilegierad och tacksam för att jag får ha det här jobbet, att folk har det förtroendet", säger Erika Granmyr.

"Jag känner mig otroligt privilegierad och tacksam för att jag får ha det här jobbet, att folk har det förtroendet", säger Erika Granmyr.

Foto: Maria Unga

Kiruna2020-11-29 15:45

Planen var att plugga i Spanien och sedan bo kvar där, men det blev inte så för Bodenfödda Erika Granmyr.  

– Min pappa jobbade i Kiruna och jag var hem till påsk och hälsade på honom. Vi var uppe i fjällen och han tyckte väl inte att hans enda dotter skulle bli kvar i Spanien och han fixade ett jobb åt mig. Så jag åkte tillbaka och avslutade studierna och tänkte att "Kiruna kan man väl prova". Så hamnade jag här. Sedan har jag blivit kvar, det är 25 år sedan, säger Erika Granmyr. 

Efter att ha jobbat inom flera olika sorters branscher fick Erika Granmyr den sorgliga uppgiften att ordna två begravningar på kort tid, sin farmors och sin pappas. 

– Det var då jag fick upp ögonen för det här med begravning och kände att det här hade jag velat göra. 

Det blev inte så just då. Men när det vid ett senare tillfälle kom ut en tjänst på en begravningsbyrå så sökte Erika Granmyr och fick jobbet. 

– Och det var bara så rätt. Jag kände att det är här jag ska vara. Det jag har samlat på mig under livet, alla möten, alla resor, att jag har provat på en massa saker, man behöver alla de bitarna. 

Det som lockar Erika Granmyr med arbetet på en begravningsbyrå är främst mötet med människor. 

– Många tänker att, begravningsbyrå, det är så ledsamt och så mycket sorg, och absolut, visst är det ju det. Men samtidigt så går sorgen och glädjen hand i hand. 

När Erika Granmyr sitter med anhöriga och planerar en annons eller blommor eller liknande, så kommer ofta fina stunder.

– Det leder till minnen och det i sin tur gör att det lättar på sorgen lite grann. Man kan skratta och man kan minnas tillsammans samtidigt som man tillåts vara ledsen. Jag känner mig otroligt privilegierad och tacksam för att jag får ha det här jobbet, att folk har det förtroendet. 

Trots att döden kanske skrämmer många så rekommenderar Erika Granmyr anhöriga att vara med och ta avsked vid kistan eller att vara med och klä på den avlidne. 

– Någonstans har vi blivit så rädda för döden i samhället, vi har inte riktigt tid med det och det är lite skrämmande och sådant som händer andra långt borta. Men jag tror att samhället har fått upp ögonen nu för att faktiskt alla drabbas. 

– När de vill vara med så märker jag att folk blir lugna när de ser att deras kära ligger i kistan och det ser oftast väldigt lugnt och fridfullt ut. Det är som att det tar bort lite stress och oro för dem också, att ok han har inte ont längre och ser inte lidande ut. 

Den pågående coronapandemin gör det svårare att hantera en anhörigs bortgång på grund av restriktioner och rädsla för folksamlingar. Livesändningar av begravningar har blivit ett sätt att lösa det på. Att inte få kramas och trösta varandra är ett svårare hinder. 

– Just på begravningar så sitter folk nära varandra och tröstar varandra, det är jättesvårt. Det är inte nog med att måste planera och gå på en begravning, dessutom så får man inte den trösten man behöver. Det är tufft. 

Efter några år på en begravningsbyrå i Kiruna så bestämde sig Erika Granmyr för att säga upp sig. Nu har hon istället startat eget. 

– Jag fick så mycket feedback från gamla kunder som frågade efter mig och folk började ringa mig privat och ville ha hjälp med begravningar. Då började jag spåna, kanske jag skulle starta något eget. När beslutet väl var fattat gick det väldigt fort. Det var som att det var meningen. 

Erika Granmyr

Bor: Kiruna

Ålder: 46 

Aktuell med: Nystartad begravningsbyrå

Det här gör begravningsbyrån: Ger råd och stöd inför planeringen av en begravning och annat praktiskt i samband med ett dödsfall. Tex transport av den avlidne, dödsannons, val av kista/urna, bouppteckning. 

Erika om hur man stöttar någon som sörjer: Man behöver inte säga så mycket. Ibland räcker det med att bara sitta och vara tillsammans. Eller att man lagar en matback eller bakar en sockerkaka. Gör något för att visa att du finns där. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!