Oplanerad markdeformation i Kiruna

Redan 2014 skedde en markförändring på området väster om brandstationen. "Det här är ovanligt", säger Anders Lindberg, informationschef på LKAB.

DEFORMATION. Det är här, väster om brandstationen, som ­deformationen har upptäckts.

DEFORMATION. Det är här, väster om brandstationen, som ­deformationen har upptäckts.

Foto: Grafik: LKAB

Kiruna2016-04-06 06:00

Gruvföretaget lämnade i förrgår in en avvikelserapport till Länsstyrelsen där det framgår att det saknas detaljplan för ett område strax väster om brandstationen.

Enligt rapporten så har marken påverkats mer än de tillåtna gränsvärdena på två respektive tre promille i vertikalt och horisontellt led på grund av deformationer. Något som inte är tillåtet enligt gällande miljövillkor för deformationer på icke planlagd mark.

Den aktuella marken är inte detaljplanerad för industriområde, vilket är något som behövs för att inte överstiga deformationskraven.

Enligt Anders Lindberg så har LKAB missat att i tid ansöka om att kommunen ska detaljplanera området som industriområde.

– Vi brukar ligga långt i framtiden när det gäller att planera in detaljplaner tillsammans med kommunen. Men i det här fallet har vi missat att göra det, säger han och tillägger:

– Det är på gång en ny detaljplan för det här området som inte har blivit färdig än.

Markdeformationerna nådde området redan i mars 2014.

– Vi undersöker just nu varför vi inte har upptäckt detta tidigare. Marken har inte rört sig snabbare än vad vi tidigare har beräknat. Vi är skyldiga att anmäla alla avvikelser och direkt vi såg att det saknades detaljplan för området gjorde vi också det. LKAB genomför mätningar fyra gånger per år närmast deformationszonen och vi har även rapporterat detta varje kvartal till Länsstyrelsen och vi kan se att denna avvikelse har hängt med sedan mätningen i mars 2014.

– Vi vill ju inte ha några avvikelser, säger informationschefen.

David Berggård på Länsstyrelsens miljöskyddsenhet är handläggare i ärendet:

– Det som händer nu är att vi kommer att diskutera det här med LKAB. Det här området ligger ju lite perifert och det ligger inte heller några bostäder där. Det finns villkor som reglerar hur mycket marken får förändras på planlagd mark. Vi följer det här väldigt noga, säger han och fortsätter:

– Vi har ju sjön Ala Lombolo med allvarliga miljöproblem som deformationerna nu börjar närma sig. Där tittar vi på om vi kan påskynda processerna i förlängningen, säger han.

Händer det här ofta?

– Det här är ovanligt, men så vitt jag kan bedöma så verkar man hålla sig inom de villkor som finns. De vet vad det är för villkor som gäller, säger David Berggård på Länsstyrelsen.

Mätprocessen:

Mätning går till genom att borra ned ett stålrör cirka fem meter ner i marken. Röret sticker upp cirka 1,5 meter ovanför markytan och där sitter ett fäste för GPS-instrumentet. Mätningar utförs några gånger per år.

Det finns totalt 372 mätplintar i Kiruna.

LKAB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om