Lägg ner en av centraloperationsenheterna i Kiruna och koncentrera kirurgin till Gällivare och Sunderbyn. Det föreslås i ett förslag av chefen för operationsverksamheten i landstinget.
Förslaget om att förändra den kirurgiska verksamheten i bland annat Malmfälten lades fram förra veckan och har upprört Kirunaborna.
- Det är ett förslag ur rent medicinsk synvinkel och inga beslut är fattade, säger Michael Dahlberg, chef för operationsverksamheten i landstinget.
Bakgrunden till förslaget är att de endoskopiundersökningar, när man tittar in i magsäcken eller tarmen via ett endoskop, som i dag görs på centraloperationen i Kiruna ska göras på mottagningarna. Med den förändringen blir antalet operationer tre per dag i hela Malmfälten.
- Som medicinsk ledningsansvarig kan jag inte se att man kan ha två centraloperationsenheter med så liten volym. Då har vi inte tillräcklig erfarenhet eller kompetens på enheterna.
Inga förändringar
Om förslaget skulle bli verklighet ska det enligt Michael Dahlberg inte att påverka akutkirurgin i Kiruna.
- Jag kan inte se några förändringar i akutkirurgin gentemot i dag. Vi skulle ha samma kompetens att ta emot patienten, kirurg på plats och möjlighet att skicka vidare patienten beroende på skadetyp, säger han.
Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. I går kväll samlades den grupp som varit med i utformandet av det avtal som landstinget har ingått med bland annat näringslivet och kommunen.
- Om vi inte får ha kvar de dagliga operationerna kommer vi inte heller kunna ha en fungerande akutkirurgi, säger Stig Starlind, ledamot i gruvtolvans styrelse.
Han sitter även som ledamot i landstingsfullmäktige för Socialdemokraterna. På förra mötet togs landstingsplanen för åren 2011-2013.
- Bläcket hann knappt torka på planen som säger att vi ska ha fem fungerande sjukhus innan jag fick höra om att man vill dra ner i Kiruna. Snart har vi bara en skylt kvar, säger han.
Beror inte på ekonomi
Förslaget är överlämnat till landstingsdirektören och kommer att tas upp politiskt innan några förändringar sker.
- Det här är enbart en medicinsk bedömning. Sen gör man en konsekvensanalys och en riskanalys av den, säger Michael Dahlberg.
Att det skulle handla om neddragningar för ekonomins skull avvisar han.
- Från landstinget i sin helhet har ekonomin betydelse men det här något som föreslås av medicinska skäl.