Ont om ripa i svenska fjällen

Det är dåligt med ripa i fjällen. I dagsläget är det dock oklart om det behöver göras begränsningar av jakten i Norrbotten. Länsstyrelsen avvaktar den större inventeringen som snart drar i gång.

Foto: Kurt Engström

KIRUNA2009-07-30 06:00
Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som nyligen genomfört mindre inventeringar av fjällripa på ett antal platser i de svenska fjällen. De preliminära resultaten pekar på allmänt dålig tillgång på ripa i hela fjällkedjan och ovanligt låga tätheter i norra Jämtland och i Västerbotten.
- Där kan det behövas inskränkningar i årets jakt, säger Maria Hörnell-Willebrand, forskare vid SLU och ansvarig för ripprojektet.
Årets indikationer och förra årets svaga riptillgång gör att länsstyrelserna förvarnar om att det kan bli kraftiga jaktbegränsningar inom vissa områden i höst.
- Det är osannolikt att det behöver göras i Norrbotten. Det vi ser i Västerbotten är annorlunda eftersom jakttrycket är högre där. Där har det aldrig varit så lite ripa sedan inventeringarna startade, säger Maria Hörnell-Willebrand.
Det som fäller avgörandet blir den rikstäckande ripinventeringen som startar den 1 augusti och där samtliga resultat har presenterats senast den 20 augusti. Inventeringen genomförs årligen av SLU tillsammans med länsstyrelserna.
Kan det bli jaktbegränsningar i Norrbotten?
- Det är inte säkert, det kan bli det om det visar sig vara ruskigt dåligt med ripa, men det är inget vi pratat om i dagsläget. Vi avvaktar tills vi fått inventeringsrapporten, säger Roland Saitzkoff, jakthandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Går i cykler
Riptillgången påverkas av flera olika faktorer.
Är det till exempel ont om gnagare utsätts riporna för ett större rovdjurstryck. Kyligt väder vid vårens äggkläckning har också en påverkan. Det finns också en naturlig variation där det är flera år mellan ett botten- och ett toppenår.
- Förra säsongen var ganska dålig, det var väldigt lite ripa. Har det ökat till i år så har det inte ökat särskilt mycket, säger Roland Saitzkoff.
Länsstyrelsen vill att jägarna följer utvecklingen för de områden man planerar att jaga på genom respektive länstyrelses hemsida. 
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om