"Önskar Bridget visade fingret"

Lina Norberg Juuso byline webb

Lina Norberg Juuso byline webb

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2014-04-05 08:30

När jag köpte mitt tjuvsnus häromdagen på Konsum fick jag visa legitimation (först gör man tjuvsaker bakom ryggen för sina föräldrar - sedan gör man tjuvsaker bakom ryggen på sina barn, när kommer man till den åldern då man börjar stå för sina handlingar?). Jag är 34 år, har barn och amorteringar och får ändå visa ID på Konsum - klart jag kände mig smickrad.

Sedan tänkte jag - varför denna ungdomsvurm? Det är något osunt över det hela och det osar inte vackert. Det stinker morgonarmhåla.

Alla åldras så länge de lever. Åldrar man inte är man död. Det är ett naturtillstånd. Till och med Bridget Jones åldras och har nu blivit medelålders - den där singelvirrpannan vi lärde oss att älska. Antihjältinnan lever vidare i Helene Fielding bok "Bridget Jones Mad about the boy" . Nu är Bridget änka ( Mr Darcy dog tyvärr en tragisk död) – hon har två barn – hon jagar huvudlöss och luskammar sin unga älskare utan läsglasögon på grund av att det är lite skämmigt med åldrande ögon (jag skulle själv tycka att det var mer skämmigt att luskamma en älskare än att ha läsglasögon). Hon har kryp i flingpaketen. Hon kan inte slå på tv:n på grund av alla dosor (jag slår aldrig på tv:n på grund av alla dosor) och Bridget Jones testar Twitter för att vara med och på G. Länge har hon noll följare och känner sig som den mobbade på skolgården som andra tisslar och tasslar om. Hon känner social (digital) stress. En femtioåring kan vara femton under huden.

När infaller sig den där TRYGGHETEN och VISHETEN man som ungdom var absolut stensäker på att alla äldre människor hade? Jag väntar. För visst måste det finnas något som kommer med automatik med åldern – förutom ålderskrämporna?

Bridget Jones tjuvköper kondomer bakom ryggen på sina barn när hon har träffat en yngre älskare – men funderar på om hon borde köpa kådisar INFÖR sina barn för att visa en ansvarsfull inställning till jordens överbefolkning. Tänker att det resonemanget väl ändå var att ta i – Bridget äggfabrik måste ju rimligen ha ruttnat och härskat igen om jag inte är totalt lurad av alla biologilektioner. Men att köpa kondomer för att visa sina barn att man inte vill ha flatlöss på muffen är väl till och med för mycket för Bridget Jones.

Hon skulle eventuellt kunna säga till dem att det är nog med löss i håret och insekter i flingpaketen – några fredade zoner måste få finnas.

Noterar: Bridget Jones inleder året 2013 med att beslutet att hon ska förändras totalt. Hon räknar fortfarande kalorier. Hon ägnar 297 minuter en morgon åt att se ut som en "Röda-mattan tjej". Tycker hon har feta lår. Längtar efter den manliga bekräftelsen.Hon åldersnojar sig.

Skrattet kommer av sig. Bridget Jones har förvisso blivit medelålders – men hon har inte vuxit upp. Hon är fortfarande en slav för samhällets ouppnåeliga krav.

Jag önskar att Bridget Jones istället hade gett ett redigt Fuck U finger åt vikt- och skönhets- och ungdomsidealen. Levt livet härligt med löss på huvudet och lår som vägrar ursäkta sig och rynkor lite här och där. Det hade varit banbrytande.

Nyfiken på: 23 april är den internationella bokdagen:

Legitimerade psykoterapeuten Lotta Lindgren från Luleå har skrivit en bok "Syster min". Enligt Lindgren är det en personligt utforskande berättelse om två systrar och deras svårigheter att bekräfta, acceptera och älska varandra och om vägen till att bli bättre på det. Mitt i processen drabbas den ena systern av en svår cancer. En bok om kvinnor och systerskap.

Börja ett läslyft i hemmet redan idag.

1 Låt böcker fylla ditt hem. Låna böcker, köp på second hand och bokrea. Det ska ligga böcker överallt – då läses alltid något av någon.

2 Läs varje dag för ditt barn.

3 Läs för dig själv varje dag, en halv sida istället för slösurfande är du värd.

4 Utforska en speciell författare - det är en spännande resa.

5 Glöm inte: Att läsa är som att resa och leva flera liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om