Omtyckta nyårsrevyn 30-årsjubilerar

När Kirunas populära nyårsrevy firar 30 år kommer nyskrivet material varvas med ett par gamla, bejublade nummer. Det lär publiken uppskatta - senast gick nära 10 procent av centralortens befolkning och såg revyn.

STOR PRODUKTION. Nyårsrevyn är den största produktion som Kiruna amatörteaterförening sätter upp under året. Sist det begav sig gick nära 1700 personer och såg den.

STOR PRODUKTION. Nyårsrevyn är den största produktion som Kiruna amatörteaterförening sätter upp under året. Sist det begav sig gick nära 1700 personer och såg den.

Foto: Saga Skovdahl

KIRUNA2016-12-29 18:14

Folkets hus i Kiruna firade 30 år tidigare i höst och nu är det nyårsrevyns tur. Dagarna innan premiären är det full fart på den stora ensemblen och alla som jobbar bakom scenen. Snart är det showtime och höstens arbete, där intensiteten sakta men säkert har skruvats upp, ska bära frukt. Totalt ska 30 olika nummer - eller underhållning i 2,5 timme - sitta.

NSD lyckas stjäla lite tid från några i ensemblen och gänget berättar att man använde revyns sida på Facebook för att fråga Kirunabor om gamla favoriter från tidigare år. Många tog chansen och svarade.

– Folk hade väldigt bra koll, nästan bättre än vi själva, berättar Jimmy Johansson.

Och revyn är omtyckt av Kirunaborna - 2016 års revy sågs av totalt cirka 1700 personer vilket motsvarar ungefär tio procent av befolkningen i centrala Kiruna. Det händer att folk tipsar om sånt som borde vara med och inte sällan kommer tipsen från lokalpolitiker - som ju ofta själva gestaltas på scenen.

– Jag brukar säga att revyn handlar om Kirunabor, är för Kirunabor, med Kirunabor och av Kirunabor. Så den är verkligen superlokal, säger Annica Henelund, regissör och skådespelare.

Gänget berättar att antalet barn och unga i publiken har ökat under de senaste åren. Mattias Timander menar att revyn har blivit tradition för många.

– Man firar jul, nyår och så går man på revyn, säger han.

En hel del av humorn bygger förstås på igenkänning. I övrigt kallar regissör Henelund humorn för "genomgående textbaserad".

– Det är inte så mycket buskis, förklarar hon.

Förutom att lyfta sånt som hänt i Kiruna under året försöker man ha en röd tråd varje år. Nu kan den röda tråden sammanfattas med orden "mot hat, för kärlek". Annica Henelund har märkt av mer aggressioner och hat - som inte sällan uttrycks och sprids i sociala medier - vilket man tar ställning emot i årets revy.

Flyktingfrågan kommer att dyka upp i ett par nummer och att Kiruna har fått nya invånare syns också i ensemblen. Vid förra revyn arbetade Ahmad Haikalieh bakom scenen.

– Inför det här året tänkte jag att jag skulle vara med på scenen istället, säger han.

Annica Henelund skattar och fyller i:

– Dina släktingar i Syrien blev väl chockade när du berättade det.

De andra i ensemblen som NSD träffar har varit med i revyn flera gånger. Det här är utan tvekan den största produktion som Kiruna amatörteaterförening sätter upp under året och trots allt hårt jobb vill många som varit med en gång gärna vara med igen.

– Det beror nog på gemenskapen, säger Jimmy Johansson.

Jenny Mäki, föreningens ordförande, fyller i:

– Man blir som en stor familj. Och så har vi så himla kul, säger hon, innan gänget unisont konstaterar att publikens stora uppskattning också betyder jättemycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om