– Vi anser från Lärarförbundet både centralt och lokalt att lärarbristen går att hejda och det är politikerna som sitter på lösningarna. Ska vi få fler att vilja bli lärare och stanna kvar i yrket måste vi få upp lönerna och ned arbetsbelastningen, säger Maria Johansson som är vice ordförande i Lärarförbundet i Kiruna.
För att få veta vad medlemmarna anser om förslagen har Lärarförbundets avdelning träffat de flesta av sina arbetsplats- och skyddsombud.
– Vi har träffat våra arbetsplatsombud och skyddsombud förra veckan för att få in synpunkter. Det vi upplevde vid mötet är att de verkligen reflekterat över förslaget, säger Helene Rundgren som är huvudskyddsombud.
Arbetsplatsombuden och skyddsombuden har tillsammans med sina kollegor varit med och gjort risk- och konsekvensanalyser på sina respektive skolor.
– Vi kan se att våra medlemmar till stor del delar förvaltningens syn på vikten av en likvärdig utbildning och rätten till behöriga lärare och att de barn som har extra behov har rätt att få hjälp och stöd.
Men trots att det finns en förståelse för bakgrunden till förslaget om omstrukturering av Kiruna kommuns skolor lyfter lärarna upp vissa farhågor de ser med förslaget.
– Det stora gemensamma de uttryckte är att det går för fort, tidsaspekten, eventuell övertalighet och ökad arbetsbelastning både psykosocialt och fysisk.
Och med tanke på att målet med förslaget är att det endast ska finnas tre storskolor på sikt efterfrågas mer erfarenhetsmässig, baserad kunskap.
– Många har efterfrågat en utvärdering av Raketskolan som är en storskola.