Områden för hund- och häst- ägare utreds

Kiruna kommun har börjat utreda på vilket sätt man skulle kunna peka ut om-råden för hund- och hästägare.- Alldeles för sent, anser Henric Dahlström i Laxforsen som tvingas göra sig av med 20 hundar senast den 31 augusti.

Foto:

KIRUNA2008-05-22 06:00
Hundfejden i Laxforsen utanför Kiruna har pågått i flera år och kommer troligen att överklagas till sista instans.
Om Miljööverdomstolen inte beviljar prövningstillstånd får hundägarna bara ha fem hundar som måste vistas inomhus nattetid. Beslutet ska verkställas senast den 31 augusti.
Henric Dahlström och hans sambo Christina Linder kommer att ha 20 övertaliga hundar. I går skickade de en skrivelse till kommunen där de bad om dispens med att göra sig av med hundarna.
Händer inget
De vill att kommunen först pekar ut ett område där de kan bo med hundarna utan att det flyttar in en granne och startar samma process som de har varit med om i Laxforsen
- Det här har hållit på i flera års tid och det verkar inte ha hänt ett smack på kommunen. De måste ha en lönsing på konsekvenserna av sitt beslut, säger Henric Dahlström.
Nu har man i alla fall inlett en undersökning vid samhällsbyggnadskontoret om hur kommunen kan planlägga för häst- och hundhållning och vilka områden som kan vara lämpliga.
- I första skedet handlar det om att skaffa information om lagstiftningen och skapa referensgrupper, säger Mats Persson som håller i utredningen.
Går inte säker
Det kan dröja länge innan några områden blir klara att bygga på och Mats Persson pekar på en rad svårigheter på vägen.
Om kommunen ska anvisa mark måste man först höra alla särintressen och därefter bygga vägar och vattenledningar. Dessutom är det ont om mark i kommunens ägo.
Och även om man detaljplanerar ett område för djurhållning går den som flyttar in med sina hundar inte säker för grannarnas klagomål.
Det regleras av miljöbalken och inte av plan- och bygglagen, enligt Anders Lundgren, chef vid samhällsbyggnadskontoret.
- I planläggningen kan man ta fram områden som ligger bra till, men det är fortfarande upp till hundägarna att sköta djuren så att inte grannarna störs, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om