"Omodernt att leka med helikoptrar"

Fjällnöjet heliskiing är problematiskt för både djur och klimat, enligt Samernas riksförbund som välkomnar om trafiken kan begränsas.

Samernas riksförbund Matti Blind Berg har svårt att förstå varför heliskidåkning får fortsätta med tanke på både renskötsel och klimatförändringar.

Samernas riksförbund Matti Blind Berg har svårt att förstå varför heliskidåkning får fortsätta med tanke på både renskötsel och klimatförändringar.

Foto: Mathias Asplund

Kiruna2023-04-03 14:55

Länsstyrelsen har vänt sig till regeringen och efterlyst ett regelverk för heliskidåkning. Problemet är att operatörerna blivit fler samtidigt som helikoptertrafiken i landet är oreglerad, med undantag för nationalparker, naturreservat och Natura 2000-områden.

Det finns till exempel inga möjligheter att begränsa antalet helikoptrar som får starta och landa i ett och samma område. Om det fanns regler skulle det gå lättare att komma fram till lokala överenskommelser, enligt länsstyrelsen.

Samernas riksförbund ser turistattraktionen som problematisk både för djuren och klimatet.

– Någon form av begränsningar måste till och det tror jag att alla är eniga om. Det är helikoptrar i luften i princip dygnet runt under vårvintern så det är klart att det blir störningar, säger ordföranden Matti Blind Berg.

Fyra samebyar i området påverkas negativt och SSR tycker det är positivt att länsstyrelsen satt ner foten. Vårvintern är en känslig tid för djuren i fjällvärlden, inte bara för renen.

Matti Blind Berg konstaterar att det är tråkigt med förbud, men att Sverige gott skulle kunna göra som bland andra Norge och sluta med heliskidåkning.

– Det känns omodernt att hålla på och leka med helikoptrar med tanke på klimatet.

En heliskidåkare beräknas orsaka utsläpp av 100-300 kilo koldioxid under en dag, baserat på bränsleförbrukningen under en timmes flygtid.

Vi har sökt infrastrukturministern Andreas Carlson som ännu inte återkommit för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!