Om fem år är Kiruna centrum tömt

Fler gruvetableringar i Kiruna skulle innebära svårigheter.
Nu kräver hon att gruvpolitiken ska ändras.
- LKAB är i färd med att öppna fler gruvor, ännu fler skulle förmodligen skapa mer problem än möjligheter, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson, kvinnan som leder stadsflytten.
Och med stadsflytten börjar det bli riktigt bråttom.
Arbetet med att tömma Kiruna centrum startar tidigare än planerat.

Kiruna stadshus

Kiruna stadshus

Foto: Simon Eliasson

Kiruna2014-01-22 05:00

Hon tar emot klockan tio i Kiruna stadshus, mellan två möten. Efter att ha varit riksdagsledamot för socialdemokraterna fick Kristina Zakrisson mest personkryss i förra valet och blev således kommunalråd för den kommun som måste rivas och byggas om på grund av LKAB:s gruvdrift. "Det är vansinnigt svårt", säger hon.

Parallellt med stadsflytten så pågår flera undersökningar i jakten på guld, koppar i kommunen och andra brytvärda mineraler av olika företag, både svenska och utländska.

Vill du ha fler gruvor till Kiruna?

- LKAB är i färd öppna nya gruvor, om vi får ytterligare gruvor utöver det så känns det som att det skulle skapa mer problem än möjligheter, säger hon.

- Med den överhettade arbetsmarknad vi har idag skulle förmodligen arbetskraften tas från andra orter, vi skulle få ännu mer av fly-in/fly-out. Det betyder att det egentligen inte tillför oss som kommun särskilt mycket. I dagsläget har vi dessutom bostadsbrist som inte heller underlättar för nyetableringar. Då kan man fråga sig vad vi i Kiruna egentligen får ut av nya etableringar.

Kommande generationer

Hon säger att en ordentligt samhällsekonomisk analys, där även kommande generationers behov måste vägas in, måste göras innan en ny gruvdrift. Kristina Zakrisson påpekar att miljön blir påverkad av en gruvdrift, oavsett hur stränga miljökrav som finns. En annan aspekt säger hon är Kirunas idag massiva beroende av gruvan.

- Vi måste bredda vårt näringsliv och där är vår nästa orörda natur en stor tillgång. Sedan har vi rennäringen som är beroende av naturområden och det är också ett riksintresse.

Kan du säga nej till fler gruvor i kommunen?

- Det kan jag göra, men det väger inte särskilt tungt - man har mer makt där man äger marken och Kiruna kommun äger väldigt lite mark. Vi är idag i den situationen att vi är beredda att riva halva stan för att vår gruva ska kunna fortsätta med brytningen, men vi måste gå till regeringen och begära att få köpa mark.

- Många tror att vi har vetorätt. Till exempel om Kiruna Iron skulle komma till Rakkuriområdet ( ett område några mil från Kebnekaise som undersöks red anm. ) så skulle vi kunna säga ja eller nej, men vårt svar är på intet sätt avgörande. Vi är remissinstans och får yttra oss.

Vill du att Sveriges gruvmineralpolitik ska förändras?

- Absolut. Jag har i möten med regeringen framfört att de verkar arbeta för att tillståndsgivningen måste gå fortare, men lägger för liten vikt vid hur det faktiskt påverkar befolkningen, samhället. Jag tror att man måste släppa in kommunen i ett tidigt skede och större möjligheter att påverka. Det har de också tagit till sig i viss mån. Jag tycker också att man borde se över mineralavgiften och titta på hur andra länder använder sig av gruvskatt. Det måste bli samhällsekonomiskt lönsamt och gruvföretagen måste ta ett större ansvar.

Nytt stadshus

Det var tio år sedan Kiruna kommun skickade ut pressmeddelandet där det basunerades ut att Kiruna ska flyttas. Då var Kristina Zakrisson riksdagsledamot.

Idag, som kommunalråd, säger hon att den mediestrategin inte var lyckad för Kirunas befolkning. Människorna förväntade sig en rörelse, en process från och med den dagen, men någon stadsflytt såg gemene man inte något av.

- Det hände en hel del, som nya elledningar, avloppsledningar för flera miljarder kronor, men det såg man inget av och Kiruna tappade nästan tron när det inte hände något.

Nu är det dock annorlunda tongångar. Om två år ska ett nytt stadshus vara på plats i det som ska bli nya Kiruna Centrum.

Hur länge är nuvarande centrum kvar?

- Svårt att säga, men om fem år tror jag vi är i nya centrum. Vi ska hitta en modell för att alla butiker ska kunna flytta ungefär samtidigt, för ingen vill vara först, och ingen vill vara sist. Det som kommer att vara först i nya centrum är stadshuset och ett hotell tror jag, det finns långt gånga hotellplaner och det är två viktiga pusselbitar. Vi måste ha en plan för utvecklingen innan vi börjar avvecklingen.

Det är nya bud.

- Ja, vi har tajtat upp planen rejält. Vi ser att det finns folk som vill investera i nya centrum och vi tror att det är viktigt att smida medan järnet är varmt. I vår plan har vi en torgbildning i nya centrum redan 2017 och det är bra att ha en hög ambitionsnivå, även om torghandel är realistiskt kanske 2018.

- En annan viktig bit är att LKAB vill bygga upp ett kvarter snabbt i nya centrum, sedan gäller det nu att vi får till arbetskraft som kan vara med och bygga.

Det är ofattbart. Halva Kiruna ska rivas, snart kommer det att börja märkas, har ni någon plan för hur ni ska hantera folks känslomässiga reaktioner?

- Nej, det är svårt. Alla berörs av det här, även om ditt område inte rivs, så kanske det blir området intill, om du inte får se ditt hus försvinna, så kanske det blir grannens. Centrum blir någon annanstans, det kommer att bli svårt, hur har man en plan för det?

2014 kommer bostadsområdet Ullspiran att tömmas, kommer det bli ett sårigt 2014 när folk ser det jobbiga med en stadsflytt?

- Sprickbildningen verkar inte gå så fort som man först trodde så utflyttningen från Ullspiran skjuts upp en tid. Jag tror tvärtom att 2014 kommer att bli ett positivt år, det syns att det händer något. LKAB bygger på Jägarskoleområdet, vi har byggkranar på Terassen, KBAB öppnar fler lägenheter på Lombolo och än har ingen behövt se sitt eget hus rivas.

Vad kommer hända i människorna när rivkranarna kommer?

- Jag tror vi kommer in en kollektiv sorgeperiod. Det är konstigt att staden förändras och det kommer att bli mer och mer konkret. Jag kan titta på Snusdosan ( smeknamn på ett höghus ritat av Ralph Ernskin i centrala Kiruna) och tänka att om några år finns det inte. Eller stå på Adolf Hedinsvägen och titta ner mot stadshuset, om tjugo år, då är allt borta.

Kristina Zakrisson tror att Kiruna kommun, precis som LKAB, i det här arbetet kommer att ha stor nytta av att Malmberget i Gällivare kommun har avvecklats hus och områden sedan sextiotalet.

- Vad har fungerat bra, och vad har fungerat mindre bra. Vi har nytta av det som hänt och händer i Malmberget i vår process.

Det är dags att avsluta intervjun.

- När vi tömmer det här huset, då hoppas vi gör det på något stort sätt, som invigning, fast en utvigning där Kirunaborna kan vara med, säger hon.

- Som gravöl, ungefär, det blir fest och samling där man får vara med och lämna det här huset, sörja, säga hej då och gå in i något annat.

Namn: Kristina Zakrisson

Ålder: 57

Gör: Socialdemokratisk kommunalråd i Kiruna. Kandiderar för omval till höstens val.

Bor: Hus i byn Kurravaara.

Familj: Man, tre vuxna barn, tre barnbarn.

Fritidsintressen: Läsa deckare, gärna Åsa Larsson, och vara med barnbarnen.

Årets nyårrevy: Kristina Zakrisson i revyn framställdes som att hon var i konflikt med LKAB. " Vi har såklart olika åsikter ibland och är oeniga, vi är i förhandling, men samtalsklimatet är gott".

Om stadsflytten: "För en del kommer det bli bra, för en del mindre bra. Det är en svår situation, lite som den enes död, den andres död. Det är en vågskål"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om