Olyckan var framme

Roger Lageholms son Dennis, 11, föll på idrottslektionen och fick ett komplicerat brott på handleden.Skolans olycksfallsförsäkring visade sig bara täcka läkarkostnaderna.- Fler behöver inse hur dåligt försäkrade deras barn är, säger Roger Lagehom.

Kirunabon Roger Lageholm är besviken över skolans olycksfallsförsäkring efter sonen Dennis olycka på skolidrotten. FOTO: HANS STERNLUND

Kirunabon Roger Lageholm är besviken över skolans olycksfallsförsäkring efter sonen Dennis olycka på skolidrotten. FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2010-04-03 06:00
Det var när årskurs fem på Bolagsskolan i Kiruna tränade skidåkning för snart fyra veckor sedan som olyckan var framme.
Dennis föll så illa att han bröt båda benpiporna i handleden. Oturen fortsatte när benen läkte i hop snett och läkarna tvingades bryta upp benen och göra en ny operation efter tolv dagar.
Förutom allt lidande har händelsen inneburit en hel del extrakostnader för familjen. Det har varit ett antal resor till sjukhuset i Gällivare och föräldrarna har fått vara hemma en del från jobbet.
Roger Lageholm är besviken över ersättningen från skolans olycksfallsförsäkring som bara har gett 270 kronor för läkarbesöken och några tior för smärtstillande tabletter.
Skräpförsäkring?
- Vi har inte fått ut något för sveda och värk eller för det vi har förlorat på att vara hemma med Dennis. De 170 kronor vi har fått för resorna från landstinget täcker ju inte ens bensinen, säger han.
Efter händelsen har Roger Lageholm tecknat en barnförsäkring genom facket. Enligt honom skulle den ha täckt de flesta av extrakostnader han räknat upp och gett en betydligt högre ersättning om det blir bestående men.
- När jag pratar med folk från försäkringsbolaget säger de att kommunen har tecknat en riktig skräpförsäkring, säger han.
Gäller hela dygnet
Det tillbakavisas å det bestämdaste av Jan Zakrisson vid Kiruna kommun. Han anser att olycksfallsförsäkringen håller bra klass och gäller numera dessutom under hela under dygnet.
Försäkringen har också utökats med att ge ersättning för vanprydande ärrbildning, vilket inte ingår i grundpaketet.
- Det har ifrågasatts om vi överhuvudtaget ska ha en försäkring för skoleleverna. Men det handlar inte om några våldsamma belopp. Kostnaden är bara om 70 kronor per elev och läsår, säger Jan Zakrisson.
Är inte komplett
Göran Fjällborg vid Försäkringsmäklarna, som har upphandlat försäkringen från Folksam, säger att olycksfallsförsäkringarna inte skiljer sig särskilt mycket mellan olika kommuner.
Däremot anser han att man inte ska se den som en komplett försäkring, utan som ett grundskydd.
- Jag rekommenderar alltid att man ska teckna en egen olycksfallsförsäkring, framför allt för att få upp invaliditetsbeloppen. Sveda och värk är också ofta ett standardmoment i privata försäkringar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om