Olönsamt köra taxi på nätterna i Kiruna

Den som vill ha tag på en taxi i Kiruna på natten mitt i veckan ringer förgäves.Taxi Kiruna kör numera bara på helgnätter.- Vi tjänar inga pengar på det, säger vd Åke Roth.

Åke Roth vd, Taxi Kiruna. FOTO: Hans Sternlund

Åke Roth vd, Taxi Kiruna. FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-01-23 06:00
Det är ett och ett halvt år sedan som Kiruna taxi slutade köra natt. Numera är det bara avtalskunder som kan få tag på en taxi via ett journummer, övriga får hitta andra transportmedel eller ta sig hem till fots.
Få har klagat
Efter körningarna från sista flyget, omkring halvett, stänger Taxi Kiruna och öppnar inte förrän halvfem på morgonen.
- Det är knappt någon som har reagerat på det så behovet finns tydligen inte. Det är i alla fall nästan ingen som har klagat, säger Åke Roth.
På många andra håll har taxibolagen hand om sjukresor och måste ändå ha chaufförer i tjänst under natten. I Kiruna är det ett annat transportbolag som har vunnit det avtalet.
Sedan avregleringen av taximarknaden har taxibolagen inga skyldigheter att upprätthålla en viss servicenivå.
- Nu tittar vi på om det finns någon lönsamhet eller inte. På nätterna mitt i veckan finns det inte det, säger Lars Roth.
Utbredd oro
Frågan om natt-taxi har blivit aktuell med tanke på den senaste tidens våldtäkter. Det finns en utbredd oro och en ovilja bland Kirunakvinnor att röra sig utomhus nattetid.
Kommunalrådet Lars Törnman ser ingen lösning på taxiproblemet från kommunens horisont.
- Jag tror inte heller att Kiruna blir säkrare bara för att det är taxibilar ute på nätterna. Det viktiga är att fallet måste lösas fort så att ingen ska behöva känna sig orolig, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om