Olika uppfattningar om luftmätningar i Kiruna

Miljökontoret i Kiruna kommun vill utöka luftmätningarna till den plats där ett framtida centrum planeras.Nu har politikerna olika uppfattningar om vem som ska betala.

Så här ser luftmätningsstationen vid Centralskolan ut.FOTO: Hans Sternlund

Så här ser luftmätningsstationen vid Centralskolan ut.FOTO: Hans Sternlund

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2011-04-07 06:00

Tidigare hade kommunen stationer för luftmätningar i Karhuniemi, Petsamo, Jägarskolan och Centralskolan. Nu, när det nordvästra alternativet för nytt centrum inte är aktuellt, har de två förstnämnda stationerna tagits bort.

LKAB har varit med och finansierat mätningarna men har sedan något år dragit tillbaka pengarna.

Nu äskar miljökontoret om 320 000 kronor till luftkvalitémätningarna och vill anlägga en ny station vid östra centrumalternativet nära Tuolluvaara.

Oberoende av bolaget
Miljöpartisten Timo Vilgats anser att det är LKAB som bör stå för notan.

- Jag tycker självklart att det är rimligt. Det blir många små utgifter som är kopplade till stadsomvandlingen som skattebetalarna får betala. Det är inte bra.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) anser att det finns en poäng i att kommunen är oberoende av gruvbolaget när det gäller luftmätningarna.

- På ett sätt kan jag tycka att det är
futtigt av LKAB att inte vara med om
finansieringen. Samtidigt är det kommunen som har ansvar för miljökontrollerna och det finns andra som står för föroreningar, säger hon.

Om miljökontoret får de äskade pengarna återstår att se.

Prioriterade områden
- Vi har en tight budget och vi kommer inte att kunna tillgodose allas önskemål. Men kommunens tillsyn och att värna om miljön borde vara prioriterade områden, säger Kristina Zakrisson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om