Någon ser dem som ett landmärke, någon ser dem som en betongbyggnad som gjort sitt. Tornen är gruvlavar från 1950-talet, rester från gruvbrytningen som lades ner på 1980-talet.
– Vi håller på med efterbehandling för Tuollavaaragruvans område. I det här fallet ser vi att det är mark som skulle vara byggbar för bostäder och för sjukhuset, som är beslutat ska ligga på det här området, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.
LKAB har lämnat in en anmälan om rivning av det högre tornet till kommunen. Gruvbolaget äger den högsta laven, kommunen äger den andra.
– Den är ett hinder för utvecklingen av området. Kommunen kan inte säga nej till vår anmälan. LKAB är ägaren och området är inte detaljplanelagt, säger Anders Lindberg.
Den högre av de båda lavarna är en av Sverige högsta gruvlavar.
Miljö- och byggförvaltningen föreslår ett nej till rivningen med hänvisning till skyddsvärd miljö.
– När det gäller kulturmiljön på TGA-området, det vill säga de bägge gruvlavarna samt två äldre tegelbyggnader, så arbetas det från kommunens sida för att skydda den, berättar Clara Nyström, kommunantikvarie på Kiruna kommun.
Hon fortsätter:
– Det är den enda kulturmiljön som är befintlig i nya Kiruna och viktiga landmärken för vår nya stad. Vi har ett politiskt beslut på att jobba för bevarandet av den här kulturmiljön.
Kommunalrådet Mats Taaveniku (S) säger att den här frågan kan tas upp på nytt beroende på vad som händer med sjukhusplanerna.
– Det finns i nuläget ingen anledning att riva vårt torn som kommunen äger och vi har dialog med LKAB. De närmaste dagarna ska vi få besked av regionen om de fördjupade markundersökningarna. Blir det så att sjukhuset ska byggas där så kommer en till part in i diskussionerna kring tornen.
Även länsstyrelsen blir i så fall en mer konkret part i processen.
I en konsultrapport från 2019 beskrivs att skicket på de båda gruvlavarna är bra. Dock nämns risken att det faller ner is och snö från tornen.
– Själva betongen är i bra skick, den håller inte på att rasa. Men ska den stå kvar så krävs det åtgärder för att den inte ska vara farlig. Stora underhållsinsatser hade behövts och ett stort område skulle behöva spärras av vintertid på grund av risk för fallande is och snö, säger Anders Lindberg, LKAB.