Telefonen har gått varm hos Kirunas kommunalråd under torsdagseftermiddagen.
– Det är en historisk händelse som vi visste skulle komma. Det var Talga som begärde planföreläggande hos regeringen innan Kiruna kommun genomfört planprocessen i den ordning vi ska göra det.
Han är inte förvånad över beskedet.
– Varför vi sa nej till det här är för att vid varje etablering som sker av den här karaktären så drabbas Kiruna kommun av kostnader. Det är kostnader för planarbeten, detaljplanearbeten och bygglov. Räddningstjänsten som måste öka sin beredskap och så vidare. Vi står utan bostäder och byggmarknaden fungerar inte alls.
Taaveniku kan inte svara idag på nästa steg från kommunens sida.
– Vi måste diskutera det här i kommunledningen och prata om hur vi ska förhålla oss till det här. Personligen så tycker jag att det är anmärkningsvärt hur man fortsätter betrakta Sveriges nordligaste landsända som något som inte hör till övriga Sverige utan man ser det som en koloni.
Hos gruvbbolaget Talga var det desto roligare tongångar. Emma Själin, Public affairs manager på Talga, menar att regeringens besked idag skickar en tydlig signal både i Sverige och Europa om att grafiten är viktig för den gröna omställningen.
Beskedet från regeringen på torsdagen tvingar kommunen att påbörja arbetet med detaljplanerna är enligt henne ett viktigt besked men att det fortfarande återstår en del saker innan det är tal om någon gruvdrift i Vittangi.
– Det är en del av helheten. Nu har vi miljötillstånd och ett beslut om detaljplan. Vi behöver ännu ett formellt investeringsbeslut och efter det är det 18-24 månader innan vi kan vara igång, säger hon.
Kiruna kommun har i sitt anförande till regeringen menat på att ytterligare en gruva i kommunen inte kommer att generera något mervärde utan snarare större utmaningar för kommunen. Argument som regeringen skjutit ned.
– Vi har stor respekt för Kiruna kommun och alla kommuner i norra Sverige som jobbar med den här gröna omställningen. Vi förstår att det är mycket jobb och en stor belastning och det har vi full respekt och förståelse för sen har vi lite skild syn på vad vi som bolag ska hålla med. Det är nog en dialog som kommunerna ska ha med regeringen, säger Emma Själin.
Gruvetableringen kommer innebära ett 60-tal jobb efter att de tillfälliga arbetarna som etablerat gruvan lämnat.
– Vi hoppas att det kommer lämna ett positivt avtryck i Vittangi att det ska ge kringeffekter men vi behöver få komma på plats och visa vad vi går för att och att vi bidra till samhället. Vi kanske inte kan ge tillbaka det Kiruna kommun önskar att verkligen få visa att vi är seriösa.
Hemma i sitt kök står Hanna Råman, en av de Vittangibor som protesterat mot gruvan under parollen ”Ja till en framtid utan gruva", och förbereder middagen. Hon har inte nåtts av regeringens besked gällande Talgas detaljplaner förrän vi uppmärksammar henne.
– Det var verkligen inte vad jag hoppats på, det är sjukt sorgligt, säger hon och fortsätter:
– Jag tänker att den här typen av beslut måste ske med tillförsikt. Vare sig man som lokalbo är för eller emot så är det ju flera riksintressen som finns med i beslutet. Det är rent dricksvatten och rennäring vi har en nationalälv som kan komma att påverkas. Men den det är sorgligt att vi inte har blivit hörda, säger hon.
I Hanna Råmans hem blir det ingen trevlig kväll, ikväll.