Oklart var stallet hamnar

Ridklubben är populär bland många Kirunabor. Och hästintresset bara ökar. Men enligt klubbens styrelse är det fortfarande oklart var stallet hamnar när Kiruna flyttar.

UNDRAN. Dennis Åström, Pia Brynefall och Annika Lagerqvist vid Kiruna Ridklubb ställer sig frågan om stallets plats i stadsomvandlingen.

UNDRAN. Dennis Åström, Pia Brynefall och Annika Lagerqvist vid Kiruna Ridklubb ställer sig frågan om stallets plats i stadsomvandlingen.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2015-06-07 15:23

– Vi har inte blivit kontaktade av någon angående det här. Vi har pratat med olika på LKAB. En del säger att det dröjer tio till femton år innan vi måste flytta, säger styrelsens ordförande Dennis Åström.

Ridklubbens verksamhet kräver mycket plats. Det behövs parkeringar och stora hagar. Samtidigt ska det vara i ett lite skyddat område, enligt ridskolechefen Annika Lagerqvist.

– Som det är nu kan vi använda oss av Bolagsområdet, men vad gör vi när det börjar försvinna? Det man oroar sig över är att man inte vet om det finns någon plan, säger hon.

– Det vi är mest oroade över är nog att de placerar oss på ett för litet område. Mardrömmen vore om vi placeras någonstans utan att någon frågar oss, säger Dennis Åström.

Anläggningen ägs av Kiruna kommun och drivs av Kiruna ridklubb. Den har 450 medlemmar. Ungefär 300 av dem är aktivt ridande. 27 av hästarna är ridklubbens, medan ytterligare 28 hästar ägs av privatpersoner. Den främsta aktiviteten är ridskolan. Alldeles nyligen byggdes hagarna om för att följa dagens regler för rastgårdar.

– Vi är jättelyckliga över att vi fått de här hagarna, men det är fortfarande för litet. Vi är väldigt inklämda, men det är nära och lätt att ta sig hit, säger Annika Lagerqvist.

Enligt henne finns det en bra framtida placering för stallet.

– Mitt emot IRF, där vore det bra. Det är en bra hållbarhet i marken. Man måste tänka brett när det gäller stallet och helst 50 år framåt i tiden. Det kan behövas mycket mer utrymme och till exempel reglerna för rastgårdarnas storlekar ändras, säger Annika Lagerqvist.

Enligt Kiruna kommun finns stallet inplanerat i den fördjupade översiktsplanen. Området ligger norr om den nya E10 och sträcker sig från golfbanan till Kurravaaravägen.

– Självklart har kommunen haft med ridstallet i planeringen. Det är en viktig anläggning för många barn och ungdomar, säger mark- och exploateringschefen Eva Ekelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om