Oklart om dödsolycka

En månad efter dödsolyckan på Kebnekaise finns fortfarande inget beslut om kursledarna ska ställas till svars.Nu görs påtryckningar för att ansvarsfrågan ska utredas.- En så här allvarlig olycka får inte passera med ett pennstreck, säger förre kriminalinspektören Lars-Erik Forss.

En man och en kvinna omkom under en glaciärkurs för nybörjare när de skulle ta sig upp för Pallins korridor nära Kebnekaise.                        Foto: pär bäckström

En man och en kvinna omkom under en glaciärkurs för nybörjare när de skulle ta sig upp för Pallins korridor nära Kebnekaise. Foto: pär bäckström

Foto: Pär Bäckström

KIRUNA2010-09-02 06:00
Vädret hade redan varit dåligt när de 35 deltagarna i finska Fallskärmsjägargillets glaciärkurs för nybörjare skulle ta sig upp för Pallins korridor nära Kebnekaise.
Den här dagen var det kraftigt regn och kraftig blåst som hade underminerat klipporna. De hann inte gå mer än 50 meter efter snö- och isrännan innan ett stort stenblock lossnade och föll mot gruppen.
Väntar på utlåtande
En man och en kvinna omkom i olyckan.
Ärendet ligger fortfarande på utredningschefen Kjell-Åke Anderssons bord i polishuset i Gällivare. Han har inte fattat beslut om han ska lämna över ärendet till åklagare.
- Jag väntar på ett utlåtande från rättsläkaren. När det kommer ska jag fatta ett beslut med motivering. Om någon vill begära överprövning av beslutet är det fritt fram, säger han.
Anders Bergvall och Mikael Amlert i Svenska bergsguiders organisation, SBO, är beredda att begära en sådan överprövning om fallet läggs ned.
Onödigt risktagande
- Med respekt för de anhöriga till de förolyckade måste man åtminstone göra en ordentlig utredning. Det är också viktigt att man som kund i en glaciärkurs ska kunna känna sig trygg, säger han.
SBO är också beredda att bistå det juridiska systemet om vad som är gängse normer för hur man beter sig i den här typen av miljöer.
Enligt Lars-Erik Forss är det uppenbart att kursledarna har utsatt gruppen för onödigt risktagande genom att ta ut deltagarna i otjänligt väder med överhängande fara för fallande klippblock.
Han anser därför att kursledarna på goda grunder kan misstänkas för vållande till annans död.
- Som ledare måste man kunna göra en bedömning om det är säkert att fortsätta övningen. De är att jämföra med en tillfällig förälder som har ett säkerhetsansvar, säger han.
Lars-Erik Forss har gått i pension från sin tjänst som kriminalinspektör i Stockholm. Han har tidigare gjort en skuggutredning kring fallet med Jacob Pysch som förolyckades under en glaciärkurs på Tarfala 2001.
Kunskapsluckor
Inte heller då var det någon som ställdes till ansvar för olyckan trots att fallet överklagades till högsta instans.
Nu befarar Lars-Erik Forss att historien ska upprepa sig. Han har sett att det finns kunskapsluckor hos polis och åklagare när det gäller bedömningen av oaktsamhetsbrott.
- Det är ett minimikrav att få ansvarsfrågan prövad vid en så här allvarlig olycka. Mitt intresse är att medvetandegöra vilket ansvar man tar som kursledare och vilka säkerhetskrav som ska vara uppfyllda vid kurser i extrem fjällmiljö, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om