Oklart när istidsfrågan behandlas politiskt

"Det här är bara en sorglig historia" Säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C) om istidskonflikten.

Eftersom föreningarna inte kom överens väntar ett politiskt beslut. När det kommer kan kommunalrådet Gunnar Selberg inte säga.

Eftersom föreningarna inte kom överens väntar ett politiskt beslut. När det kommer kan kommunalrådet Gunnar Selberg inte säga.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2019-10-29 20:05

Frågan om hur fördelningen av istiderna ska ske avgörs nu politiskt eftersom föreningarna inte är överens. Norrbottens Media har skrivit att kommunalrådet Gunnar Selberg (C)  tidigare har gett kommundirektören Lennart Andersson uppdraget att se över den befintliga överenskommelsen föreningarna emellan och förtydliga riktlinjerna för istidsfördelningen. 

Konflikten gäller främst de attraktiva eftermiddagstiderna på Lombia som från politiskt håll är vikta till ungdomsidrott. Hur istiderna ska fördelas har varit baserat på muntliga överenskommelser och minnesanteckningar från olika möten vilka Norrbottens Media har tagit del av. 

I maj beslutade föreningarna gemensamt att en ändring skulle göras i reglerna för att få träna på Lombia. Truppen skulle bestå av femton aktiva spelare och konståkningen sex aktiva åkare. Vid ett uppföljningsmöte i augusti uppfyllde samtliga föreningar villkoret. 

I september hade förutsättningarna förändrats enligt protokollet. Där stod att Kiruna AIF:s J20-lag hade en full trupp men att tre utespelare var A-lagsspelare och att de var för få på isträningarna.

Följden blev att Kiruna AIF:s J20-lag istället fick kvällsträningar. Något föreingen ansåg var felaktigt.

För cirka två veckor sedan fick föreningarna ta del av kommunens nya förslag där principen som i den tidigare överenskommelsen men med tydligare regler sett till ålder, registrering och spelarantal. Avtalet undertecknades av Kiruna IF, Kiruna IF U, Kiruna City och Konståkningen men inte av Kiruna AIF och därmed behandlas frågan nu politiskt.  

Gunnar Selberg säger att han inte vet ännu när frågan kommer på dagordningen.

– Jag vet inte hur vi ska göra och vi måste diskutera det här. Problemet är att kommunen har överlåtit till föreningarna att komma överens. Det låter bra och med facit i hand är det lätt att säga att man inte borde ha gjort så.

Med facit i hand skulle det enligt Selberg ha varit tydligt direkt vem som är representant för vilken förening och fullständiga protokoll.

– Det finns definitioner som inte är gjorda och därmed är öppet för tolkningar. Men det är lätt att vara efterklok.

"Nu är det nya tag" säger Selberg och menar att frågan ska organiseras på ett striktare sätt. 

– Det här är bara en sorglig historia. Denna säsong kommer att bli jobbig och ingen kommer att vara helt nöjd. Nästa säsong ska det finnas ett tydligt system där alla vet förutsättningarna, säger Gunnar Selberg. 

Kommunalrådet Gunnar Selberg säger att det är lätt att med facit i handen säga att kommunen gjorde fel som lät föreningarna på egen hand komma överens om fördelningen av istider.
Kommunalrådet Gunnar Selberg säger att det är lätt att med facit i handen säga att kommunen gjorde fel som lät föreningarna på egen hand komma överens om fördelningen av istider.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!