Oklart hur Järnvägslekparken ska ersättas

Järnvägslekparken är välbesökt men sliten, och kommer att försvinna inom stadsomvandlingen. Någon plan för hur den ska ersättas finns inte i dagsläget. Kommunledningen öppnar för en folkomröstning.

Kirunaborna kan engageras i hur ersättningen för Järnvägslekparken kan komma att  se ut i nya centrum.

Kirunaborna kan engageras i hur ersättningen för Järnvägslekparken kan komma att se ut i nya centrum.

Foto: Ulrika Huhtaniska

Kiruna2020-09-21 05:00

Området Järnvägsparken vid centrum ligger enligt kommunalrådet Gunnar Selberg (C) inom Gruvstadspark 2. Ersättningen är inräknad i de 3,74 miljarder kronor LKAB betalat ut i ersättning för stadsomvandlingen. 

Det Gröna stråket blir Kirunas nya parkområde, och så nära ersättning för Järnvägsparken man kan komma enligt kommunalrådet Gunnar Selberg (C).  

– För att få en helhet ser man över att integrera samtliga utemiljöer utanför den nya gymnasieskolan, badhuset och det Gröna stråket i nya centrum. Därför detaljplanerar man inte för dessa i nuläget, säger Selberg.

Lekparken som finns på området används flitigt, och är den största i centrala Kiruna. Den är sliten och har klotter på lekställningarna. Attraktioner som funnits där tidigare, exempelvis en linbana har tagits bort. I dagsläget finns ingen direkt plan för var och hur lekparken ska ersättas. 

– I Gröna stråket kan jag tänka mig att vi hittar en position för den, men jag har inte deltagit i några diskussioner ännu. Det kom ett förslag genom kommunkontakten om att skapa någon slags form av inomhuslekpark. 

– En princip som är klok i Kiruna med långa vintrar där de vanliga lekparkerna ligger under snö. Förslaget gick ut på att bygga in något i en mer skyddad miljö som kan användas året runt, säger Selberg. 

Selberg säger, att kommunen inte kommer att bygga något mindre än Järnvägslekparken är idag. 

– Blir det något annat är det något mer, det kan jag i alla fall lova, säger Selberg. 

Det kan bli aktuellt med någon typ av inflytande från invånarna i Kiruna, exempelvis genom inskickade förslag eller omröstningar. 

– Problemet är att det kan bli väldigt spretigt. Men man skulle kunna a fram lite olika alternativ, eller låta medborgarna skicka in förslag. Därefter kan en jurygrupp välja ut ett antal alternativ och att man därefter har en omröstning. 

– Fullmäktige har för många år sedan sagt ja till en motion om att tillämpa folkomröstningar i Kiruna som ett sätt att utveckla staden och stärka demokratin helt enkelt. Det kan vara alldeles utomordentligt i ett sammanhang när det handlar om lekparker. 

Planchefen Nina Eliasson svarar i ett mejl att kommunen "Planerar mer aktivitetsbaserade parker generellt. Stadsparken kommer så småningom att inrymma liknande lekpark som järnvägsparken". 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!