Huset med sin speciella design har stått där i femtioett år. Från början byggdes Samegården som en möjlighet för samer att övernatta när de kom in till Kiruna från byarna. Tidigare på samma plats fanns ett lapphärbärge, eftersom samer då inte fick ta in på hotell.
– Det är inte vilken fastighet som helst det här. Den har ett historiskt och kulturellt värde, berättar Tor Erik Huuva.
Ägare är föreningen Kiruna Samegård. Medlemmar i föreningen är samebyar, sameföreningar, Kiruna pastorat och Kiruna kommun.
Flera samebyar har sina kontor här och det är en samlingspunkt.
– Samtidigt så är det en turistattraktion med hotell och museum. Det är det enda samiska museet i den här omfattningen här.
Under flera år låg huset innanför gränsen för inlösen och det fanns tomtförslag för ett nytt hus i nya centrum. När nya prognosen kom för fyra år sedan hamnade Samegården precis utanför gränsen.
– I juni 2020 var de här och gjorde en volymmätning på fastigheten och sa att de skulle ersätta med samma kvadratmeter yta. Och i augusti 2020 så flyttade man gränsen till Adolf Hedinsvägen, berättar Hans-Olof Landström, som länge satt i styrelsen för Samegården.
Enligt de som engagerat sig länge är ovissheten stor.
– Vi har fått så mycket olika besked av LKAB. En av dem jag varit på möte med lovade att kontakt med sina överordnade och sedan ta kontakt med oss. Det var för flera år sedan och än har han inte återkopplat, säger Hans-Olof Landström.
– Det finns sprickor utanför entrén. Sedan har vi råkat ut för en del reparationsarbeten och det är ju svårt att veta vad som i grunden är orsaken. Det blir problem med att planera underhållet när man inte får några besked, säger Tor Erik Huuva, vice ordförande i styrelsen för Samegården.
Beskedet som kom förra veckan handlar om att sex stycken samhällskritiska byggnader ersätts i förtid. LKAB genomför ett stort borrprogram för att se på sprickstrukturer i marken. En ny sprickprognos skulle ha kommit under 2024 men nya beskedet är att den väntas först i slutet av 2025.
– Man får gärna ta kontakt med oss om man har frågor. Det kan mycket väl vara så att vi inte hör av oss när vi inte har någon ny information. Vi förstår att man funderar men vi jobbar med en uppdatering av den här påverkanslinjen och när den är klar får alla besked om det, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.
Att man väljer att lösa ut samhällsviktiga byggnader i förväg handlar om att underlätta kommunens planering.
Tor Erik Huuva visar utsidan av Samegården, och hur gräsmattan upplevs ha sjunkit på något ställe.
Har ni förståelse för att de väljer att ta skolor och värmeverk i förtid?
– Det förstår vi absolut, men en samegård ingår nästan i den ramen av byggnader som valts ut. Om det dröjer så blir det mindre och mindre plats i centrum. Vi vill inte hamna utanför, vi vill vara tillgängliga och kunna lyfta fram museet, säger Tor Erik Huuva.
Det är fler oroliga som hört av sig till LKAB.
– Det är samma för alla, man behöver inte vara orolig. Man blir ersatt i den takt man bli påverkad och det utvecklas ny, byggbar mark, säger Anders Lindberg, LKAB.
Men centrumnära?
– Ja centrum växer, så då blir det ju centrumnära. Det är inte så att marken tar slut och att omvandlingen stoppas. Det gäller samma för alla och man behöver inte vara orolig för det.