Ökad vaksamhet

Våldtäkter eller våldtäktsförsök utomhus är mycket ovanliga.Förra veckans våldtäkts-försök var dock det tredje på fyra månader i Kiruna.Nu växer oron bland kvinnorna i Kiruna.

Vid viadukten under Lombololeden lyckades en flicka slå sig fri vid ett våldtäktsförsök i torsdags.

Vid viadukten under Lombololeden lyckades en flicka slå sig fri vid ett våldtäktsförsök i torsdags.

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2008-10-15 06:00
Fyra av fem kvinnor som NSD träffar på stan säger att de har ändrat sina vanor efter den senaste tidens händelser. Den femte kommer att göra det.
- Jag kände bara till ett av fallen, men när jag hör att det har hänt annat också kommer jag definitivt att vara mer på min vakt, säger Jenny Fagerkull, 21.
Mia Stålnacke, 24, och Karola Bjuhr Sirén, 25, säger båda att de tänker sig för på ett annat sätt nu.
- Jag går bara på öppna vägar, aldrig genom skogen eller på andra dåligt upplysta platser, säger Karola Bjuhr Sirén.
Ska vara försiktig
- Jag har alltid varit lite orolig, men nu vill jag aldrig hem ensam. Det pratas mycket om det här bland kompisar och på forum på nätet, säger Mia Stålnacke.
Rådet från utredaren Bo-Göran Törnqvist vid Kirunapolisen är att alltid vara försiktig, oavsett om man bor i Kiruna eller på annat håll.
- Som samhället ser ut i dag med våldtäkter och oprovocerat våld ska man vara försiktig som kvinna. Man ska inte stövla i väg ensam och helst hålla sig nykter, säger han.
Inget signalement
Han utreder själv det fall från i somras som ägde rum i Kyrkoskogen i samband med Kirunafestivalen.
Det har tidigare kommit fram att målsägaren har pekat ut en person vid en fotokonfrontation, men polisen har hittills inte velat gå ut med något signalement. Det finns för många oklarheter.
- Det råder delade meningar om en del saker och det är inte något klockrent fall. Vi måste i alla fall leka med tanken att det kan finnas andra saker med i bilden, säger Bo-Göran Törnqvist.
Gemensamt för de tre händelserna är att alla har skett på gångstråken mellan centrala Kiruna och Lombolo.
Sannolikheten minskar
Bo-Göran Törnqvist säger dock att det är för tidigt att slå fast om det finns ett samband mellan händelserna. Utredarna för de tre händelserna ska träffas för att jämföra resultaten.
Men sannolikheten att det skulle vara samma gärningsman minskar av att en av händelserna inträffade under Kirunafestivalen.
- Det är mycket alkohol i omlopp och mycket folk i stan. Det kommer folk från andra delar av Sverige och till och med från and-ra länder. Utifrån den händelsen tycker jag inte att man kan säga att det har blivit farligare i Kiruna, säger Bo-Göran Törnqvist.
Anmälda våldtäkter
fakta

Under åren 2001 - 2007 har polisen i Kiruna tagit emot sammanlagt sex anmälningar om våldtäkt eller våldtäktsförsök utomhus.
Nu utreds tre anmälningar från de fyra senaste månaderna. Samtliga har skett i området mellan centrala Kiruna och Lombolo.
∫ Lördagen den 28 juni utsattes en kvinna i 20-årsåldern för ett våldtäktsförsök i Kyrkoskogen. Kvinnan lyckades befria sig från gärningsmannen genom att slåss och skrika på hjälp. En för henne okänd kvinna hörde ropen och ingrep.
∫ Söndagen den 10 augusti, tidigt på morgonen, blev en kvinna i 20-årsåldern våldtagen i Kyrkoskogen. Polisen har ännu inte kunnat gripa någon och är fortfarade företegen om omständigheterna kring händelsen.
∫ Torsdagen den 9 oktober, på eftermiddagen, utsattes en flicka i 15-årsåldern för ett våldtäktsförsök vid viadukten under Lombololeden vid backen upp mot Björkplan. Hon lyckades slå sig fri från gärningsmannen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om