Den 29-30 mars uppmättes 1,03 millibecquerel per kubikmeter luft (mBq/m3), vilket är mer än dubbelt så mycket som fyra dagar tidigare då värdena visade 0,44 mBq/m3. Men vid månadsskiftet gick värdena ner till 0.69.
-Det är helt ofarliga värden för oss i Sverige, men de är mättekniskt intressanta att undersöka, säger Ann-Christin Hägg, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten.
Anledningen till att värdena steg är för att utsläppen i Japan har skett under olika tidpunkter och med olika mycket utsläpp varje gång. Om den högsta piken har varit i Kiruna och övriga Sverige vill man inte spekulera i, men i Stockholm har värdena minskat rejält de senaste dagarna.
Även väder och vind har betydelse för vad mätningarna utvisar.
-Regnar det där det radioaktiva molnet är kommer partiklarna ner på marken. Men det är så lite det handlar om så vi får inte några problem, menar Ann-Christ Hägg.
Strålsäkerhetsmyndigheten utökade sina mätningar av radioaktivitet den 21 mars efter kärnkraftsolyckan i Japan. Nu görs mätningar dagligen på sex olika platser i landet. Så länge man inte avblåst risken för fler större utsläpp kan man inte beräkna när mängden radioaktiva ämnen i luften går tillbaka till normala värden i Sverige.