Redan 2006 beslutade politikerna skulle heltid vara en rättighet i Kiruna kommun. Trots det har deltidstjänsterna legat på ungefär samma nivå.
Mellan 2009 och 2010 har de ökat. De deltidsanställda är i huvudsak kvinnor, och flest finns inom omsorgen och skolan.
Heltid i grunden
På LSS-boendet på Lastaregatan arbetar sju personer och ingen av dem har en heltidstjänst. Anställningarna är mellan 75 och 90 procent, men under perioder finns det möjlighet att gå upp till heltid.
Annelie Patomella, Inger Waaranperä och Camilla Hagenlöv-Stöckel hade valt en heltidstjänst om möjligheten fanns.
- Det finns perioder i livet då man vill gå ner i tid för att få privatlivet att gå ihop. Men självklart vill jag ha möjligheten att ha en heltid i grunden, säger Camilla Hagenlöv-Stöckel.
De har arbetat deltid under olika långa perioder i livet, och vet att det påverkar både pensionen och sjukpenningen.
- För mig som fyllt 50 så finns det funderingar på hur mycket man kommer ha att leva på när man blir pensionär, säger Inger Waaranperä.
Ganska kort tid
Nu har kommunen bara åtta månader på sig att erbjuda deltidsanställda heltid. Målet för ett nytt projekt är att arbeta med frågan de resterande månaderna av året.
- Det är en ganska kort tid. Men vi har förhållandevis få deltidsanställda om man jämför med andra kommuner så utmaningen är inte lika stor som för andra, säger personalchefen Anita Juntti.
Kommunkontoret har tagit fram ett förslag på hur man kan driva projektet. 825 000 kronor kommer det kosta och vid årsskiftet ska de ofrivilliga deltiderna ha försvunnit.
Ska heltidsprojektet bli verklighet kommer det att behövas nya arbetssätt. I planen beskrivs det som att personalen kommer att behöva bli mer rörlig och arbeta med flexibla arbetstidslösningar.
- Den största utmaningen är att få till en flexibilitet och att man utvidgar arbetsområdena, säger Anita Juntti.
Färre timvikariat
Nu pågår det en informationssatsning för att personalen ska få reda på vad som är på gång. Först ut är socialförvaltningens anställda och Katarina Törmä från Kommunal har varit ute på en del arbetsplatser.
Alla ska erbjudas heltider och pengarna ska sparas in på att timvikariaten blir färre. Alla planerad frånvaro ska fyllas upp av ordinarie personal som fått utökade tjänster. Men det kommer att kräva mycket planering.
- Visst finns det en oro för förändringar, men arbetsmiljön för våra medlemmar ska inte bli sämre med detta, säger hon.
Rekrytera personal
För de som arbetar på LSS-boendet ser man det inte som något stort prob-lem att en del av arbetstiden kan planeras någon annanstans.
- Bara jag blir upplärd och vet vad som ska göras. Men jag förstår att vissa kan vara oroliga för att byta arbetsplats och kollegor, säger Camilla Hagenlöv-Stöckel.
Kommunal har drivit frågan i många år, och nu kan kravet vara mer aktuellt än någonsin. Kommunen kommer att behöva rekrytera mycket personal inom de närmsta åren och man slåss redan mot industrins höga löner. Att kunna erbjuda heltider kan vara ett sätt att få fler att söka sig till vården och omsorgen.
- Jag ser väldigt positivt på det här, men det kräver mycket jobb och kan ta tid, säger Katarina Törmä.