Oenigt om Lomboloskolan

LKAB motsätter sig alla eventuella planer på att bygga upp den nedbrunna Lomboloskolan på samma plats.Nu lanserar kommunalråden Kenneth Stålnacke och Lars Törnman en ny placering för både skola och nytt äldreboende.- Vi ska titta på marken kring Raketskolan, säger de.

Här stod Lomboloskolan fram till branden den 28 januari i år. LKAB vill inte att skolan ska byggas upp på samma plats. Då riskerar gruvans livslängd att förkortas.FOTO: HANS STERNLUND

Här stod Lomboloskolan fram till branden den 28 januari i år. LKAB vill inte att skolan ska byggas upp på samma plats. Då riskerar gruvans livslängd att förkortas.FOTO: HANS STERNLUND

Foto: Hans Sternlund

KIRUNA2009-04-07 06:00
LKAB räknar med att marken vid den nedbrunna Lomboloskolan ska påverkas av gruvbrytningen mot slutet av nästa huvudnivå, omkring åren 2030-35.
Senast i juni ska kommunen besluta om man ska bygga upp Lomboloskolan på den plats där den stod fram till branden den 28 januari. Samtidigt har Kiruna kommun kommit långt i planerna på att bygga ett nytt äldreboende i samma område.
Satsar på Lombolo
LKAB varnar dock för att gruvans livslängd kan komma att förkortas om de två byggena genomförs.
- Två så tunga anläggningar får stor påverkan på vårt beslut att anlägga en ny huvudnivå nedanför 1 365, säger Göran Olovsson, LKAB:s gruvrättslige expert.
Nu ska kommunalråden presentera en alternativ placering för skola och äldreboende. De har sett ut en ny plats på Lombolo som ligger längre bort från gruvan.
- Jag har precis bokat tid för en exkursion i området kring
Raketskolan för att få se hur det ser ut, säger Stålnacke (S).
- Vi vet inte exakt var vi landar, men vi kan lova att vi ska göra en satsning på Lombolo, säger Lars Törnman (KIP).
Riskerar miljonböter
Diskussionerna har precis
börjat, men Anders Furbeck,
LKAB:s direktör för kvalitet och miljö, säger att de nya alternativen kanske inte stämmer överens med LKAB:s visioner.
- Det här är något som kommunen har fört fram helt nyligt. Vi fokuserar fortfarande på Kiruna nordväst, säger han.
Kiruna kommun har dock bråttom med både skola och äldreboende.
I dag råder det akut brist på boendeplatser och kommunen tvingas betala böter på flera miljoner till staten för alla som inte får sina boendeplatser inom rimlig tid.
Flyttas bygget till en ny plats måste planprocessen göras om och byggstarten flyttas framåt mellan ett halvår till ett år.
Stora merkostnader
- Vi kommer att gå ut med anbud den 17 april och annonsera efter entreprenörer i hela Europa. Då är det pinsamt om inte kommunen har bestämt sig, säger Tomas Eriksson, verkställande direktör vid Kirunabostäder.
Även när det gäller Lombolo-skolan blir det både mer utdraget och dyrare att bygga på en annan plats.
- Det blir merkostnader för att bland annat bygga en ny sula och dra vatten och avlopp. Bygger vi på samma plats står försäkringen för i princip hela kostnaden, säger Roger Suup (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Ett tredje alternativ är att ta försäkringspengarna och använda dem på annat håll.
- Då är det marknadsvärdet vi får betalt för och det är inte särskilt mycket. Vi får vara glada för att få någon miljon, fortsätter Suup.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om