Ödesstund för EU:s stöd till glesbefolkade regioner
Avgörandets timme är slagen för EU:s strukturfonder.Nu tar de glesbefolkade regionerna i norra Europa strid för att få behålla EU-stödet.Under två dagar i Kiruna ska regionerna utforma ett gemensamt uttalande till EU.
Katarina Mathernová.
Foto: Alexander Linder
Det ena är att strukturstödet bara ska gå till de nya fattigare medlemsländerna, något som exempelvis förfäktas av Sveriges näringsminister Maud Olofsson.
Det andra är att även regioner i de rikare länderna ska kunna fortsätta få stöd på samma sätt som i dag.
Satsar en tusing
Slovakiskan Katarina Mathernová är vice generaldirektör vid Generaldirektoriatet för regionalpolitik och hon har sin ståndpunkt klar.
- Jag anser att strukturfonderna är en modern och bra politik för att motivera aktörer på regional nivå. Jag tror att de blir kvar, men jag skulle inte satsa min sons liv på det.
Men kanske hundra kronor?
- Jag kan till och med satsa tusen kronor, men inte mer.
Nu är det, enligt Katarina Mathernová, upp till varje region att mobilisera sina regeringar och EU-parlamentariker för att rädda det som räddas kan av den europeiska regionalpolitiken.
Ännu en EU-förkortning
Det är precis vad norra Europas glesbefolkade regioner är på väg att göra. Under dagarna i Kiruna ska man formulera ett gemensamt uttalande till EU.
Samarbetet kallas NSPA, Northern sparsely populated areas, och är en många förkortningar i EU-politiken att lägga på minnet - för den som vill.
NSPA-konferensen är otroligt nog en av fyra möten som pågår eller nyss har avslutats i Kiruna, vilka alla har anknytning till Sveriges ordförandeskap i EU .
- Kiruna blir särskilt intressant som konferensort på vintern då man kan visa upp en plats som skiljer sig mycket från stora delar av övriga Europa, säger Annika Söderberg.
Hon är chef för samordningssektionen på statsrådsberedningens EU-kansli och har haft sex bråda månader under ordförandeskapet.
Elva ministermöten
- Vi har haft elva ministermöten och omkring etthundra EU-möten som regeringskansliet har arrangerat. Utöver det har det varit konferenser med myndigheter och organisationer som arrangörer, säger hon.
Vid årsskiftet tar Spanien över ordförandeskapet och Annika Söderberg kan pusta ut. Det kan personalen vid konferensanläggningarna i Kiruna också göra.
Eftersom EU numera består av 27 länder kommer att dröja 14 år innan det är dags för Sverige att fatta klubban igen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!