Obol-affären fortsätter för LKAB

LKAB drog tillbaka sina pengar från Obol ett drygt halvår innan bubblan sprack i december 2006.Nu vill konkursförvaltaren utreda om pengarna ska betalas tillbaka.LKAB har valt att medverka i utredningen först efter hot om rättsliga åtgärder.

Bo Johansson, mannen bakom Obol håller sig undan från fordringsägarna. Foto: bengt-åke persson

Bo Johansson, mannen bakom Obol håller sig undan från fordringsägarna. Foto: bengt-åke persson

Foto: Bengt-Åke Persson

KIRUNA2009-04-17 06:00
Advokat Einar Wanhainen utsågs till konkursförvaltare när Obol Investment försattes i konkurs i maj och har arbetat med konkursen sedan dess.
I går offentliggjorde han förvaltarberättelsen där det bland annat framgår att han är intresserad av utbetalningen från Obol till LKAB i april 2006.
Det handlade om nära fem miljoner amerikanska dollar (ca 40 miljoner svenska kronor med dagens växelkurs) som betalades ut från ett schweiziskt konto.
LKAB:s ekonomidirektör Leif Boström har tidigare uppgett att man valde att kliva av när de aldrig fick tag på någon företrädare för Obol.
Olovlig återbetalning?
Det visade sig vara ett klokt drag. När frågetecken kring Obol tornade upp sig i december 2006 har ett otal andra investerare förgäves försökt få tillbaka sina satsade pengar.
Nu vill Einar Wanhainen utreda om utbetalningen till LKAB är att betrakta som olovlig vinstutdelning och om det i så fall finns grund för att kräva tillbaka pengarna till konkursboet.
Han misstänker att värdet på fonden vid tidpunkten inte motsvarade storleken på utbetalningen.
- Det mesta tyder på att ledningen för Obol inte ville tala om för andra att det har gått åt helvete. För att dölja det betalade man tillbaka till de som låg på mest, säger han.
Borde inte LKAB ha märkt om de fick för mycket pengar?
- Det är långt i från säkert. Man ska komma i håg att det här är människor som är vana att dupera andra. Ingen skugga ska falla på LKAB, det var bara lite synd att de inte ville medverka i utredningen, säger Einar Wanhainen.
Hotade med stämning
LKAB ville först inte dela med sig av dokumentationen kring transaktionen. I förvaltarberättelsen hotade Einar Wanhainen med att vidta rättsliga åtgärder.
Sedan dess har LKAB ändrat sig. Så sent som i onsdags har företrädare för gruvföretaget svarat på konkursförvaltarens frågor.
- Men det var inte på grund av hotet om stämning. Vi tyckte först att ärendet var utagerat för vår del, men när de skrev en gång till tyckte vi att det var självklart att försöka hjälpa till, säger Leif Boström.
Han säger att de inte märkte något ovanligt när de fick pengarna.
- Vi fick den summa som fonden var värderad till i enlighet med rapporten. Utbetalningen väckte inga misstankar alls, säger han.
Hur ser du på risken att behöva betala tillbaka pengarna till Obols konkursbo?
- Jag har egentligen inga kommentarer till det. Vi har avvecklat vårt fondinnehav och det ingår i konkursförvaltarens uppdrag att titta på alla utbetalningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om