Oberoende med heltid

Kiruna är bäst i Sverige på att ge medarbetarna heltid. Camilla Hagenlöv och Inger Waaranperä är två av dem som gått från deltid till heltid.– För mig innebär det oberoende. Man har en bättre lön och känner sig mindre stressad, säger Inger Waaranperä.

GLADA. Camilla Hagenlöv och Inger Waaranperä.

GLADA. Camilla Hagenlöv och Inger Waaranperä.

Foto: Ulrika Isaksson

Kiruna2015-06-15 19:51

På sex år har andelen medarbetare som jobbar heltid i kommunerna ökat med fem procentenheter, enligt Sveriges kommuner och landsting, SKL. Det motsvarar 30000 medarbetare och hela ökningen har skett bland kvinnor. Kiruna kommun får högsta betyg när det gäller att ge sina anställda möjlighet till heltid. I dag anställs alla vid socialtjänsten på heltid, även vikarierna.

– Tidigare var vi tvungna att jaga timmar för att få hundra procent. Man fick ta av dem som var gravlediga eller om någon var sjuk eller på semester. Man kom inte alltid upp i hundra procent. Man fick vara glad om man fick nittio, berättar Inger Waaranperä.

Camilla Hagenlöv och Inger Waaranperä jobbar på avdelningen LSS, som gick med i projektet för heltid 2012.

– Det känns skönt att inte behöva jaga timmar längre. Det känns tryggt när man vet att man har en heltidslön, säger de.

Enligt SKL är heltidsutvecklingen i stort positiv, men det är stora skillnader mellan kommunerna. I vissa kommuner jobbar nästan nio av tio medarbetare heltid, i andra kommuner är det under hälften. SKL menar att heltidsfrågan är komplex. Utmaningen är att få ihop verksamheternas varierande behov av bemanning med medarbetarnas önskemål om arbetstider och heltidsanställningar.

– Jag tror att det här ger en bättre helhet i jobbet. Man kan följa upp kunderna på ett annat sätt. Det blir färre personer i omsättning och det är en trygghet både för kunderna och oss i personalen, säger Inger Waaranperä.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om