Nytt stödboende i Kiruna

Ett nytt stödboende är invigt i Kiruna. Tanken är det ska vara så likt ett ordinärt boende som möjligt.- Det är bra, här får man gå ut när man vill, säger Micke Flyckt, 23 år.

Foto:

KIRUNA2008-10-23 06:00
Det nya stödboendet på Kyrkogatan i Kiruna invigdes i går. Politiker, personal, anhöriga och de boende i huset var på plats för att fira med tårta och kaffe.
Micke Flyckt, som senast bott hos sina föräldrar, visade glatt upp sin nya lägenhet. Där fanns till exempel både spis och kylskåp samt egen toalett. Micke Flyckt var övertygad om att han kommer att trivas.
- Det är fint. Och jag känner nästan alla andra som ska bo här.
Det finns tio lägenheter i byggnaden samt ett samlingsrum
i änden av den långa korridoren. Sex personer har redan flyttat in och fler är på väg. Det nya boendet är det första av sin sort
i Kiruna.
Ingen personal på natten
- Skillnaden mot ett gruppboende är att vi inte har personal här dygnet runt. På natten kan man kalla på hjälp om man behöver det. Tanken är att det ska vara så likt ett ordinärt boende som möjligt, med möjlighet till stöd, säger avdelningschef Majlis Ejderlöf.
Kerstin Edfast (m), som sitter med i socialnämnden, är en av dem som sett till att boendet blivit verklighet. Hon jobbar även som specialpedagog och känner därför många av dem som flyttat in.
- Det finns ungdomar med funktionshinder som klarar sig själva och därför måste vi kunna erbjuda det här alternativet. Vi ska sträva efter att människor ska ha möjlighet att vara så självständiga som möjligt. Jag är överlycklig över att se att de är så glada att få bo här, säger Kerstin Edfast.
Även socialnämndens ordförande, Kenneth Nilsson (s), socialchef Stefan Hämäläinen och enhetschef Doris Söderberg fanns med under invigningen. Doris Söderberg berättade att personalen deltagit i en två veckors introduktionskurs och även varit på studieresa till ett liknande boende i Pajala. Hon hoppas att de ska lyckas uppnå målsättningen med boendet.
Ska fatta egna beslut
- De ska själva fatta beslut i så stor utsträckning som möjligt utifrån sin förmåga. Vår uppgift är att stötta det, sade hon.
Personalen består av tolv personer som även kombinerar sina tjänster med arbete på ett gruppboende i stan. Kommunen hyr byggnaden av en privat entreprenör.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om